Elektriskt snigelstaket - bygg ditt eget!


Har du funderat på att bygga snigelstaket?

Vi hade några välsignade år på Boäng innan sniglarna hittade hit, men när de gjorde de så kom de på front över åkern och blev snabbt många. Vi förstod att vi inte skulle kunna fortsätta att odla alla grönsaker och blommor om de fick härja fritt, så vi byggde ett staket.
Ett elektriskt snigelstaket.
Hur det är konstruerat kan du se på filmen nedan.
Lista på saker du behöver för att bygga staketet:
Plåtremsor, ca 15 cm breda.
Träplanka, gärna i rötbeständigt material.
Fyrkantsvirke, tex 45x45 att göra stödstolpar av.
Träskruv att fästa stolparna med.
Plåtskruv eller annan skruv med stor skalle, att sammanfoga plåt och trä med.
Förtennt koppartråd 1 mm, längden på staketet x 2
Häftpistol att fästa tråden med.
Transformator.
Eltråd att ansluta staketet till transformatorn.
Alternativt batteri om du inte har fast elanslutning i närheten av staketet. Men där vågar jag inte ge några råd om vilken sorts batteri.....

Vi valde en skyddstransformator med låg spänning, 24 V och knappt en ampere. Ingen risk att någon annan skadar sig alltså. Man kan ta på trådarna utan att känna någonting.
Att sniglarna dör beror på att de leder strömmen så bra, fuktiga som de är.
Tack var staketet kan vi fortfarande odla våra grönsaker. De sniglar som hade tagit sig in fortsätter ju att föröka sig, så vi slipper inte ifrån plockningen helt och hållet. Kanske upprättar vi en "inre zon" runt vårt grönsaksland så småningom, det första staketet går ju runt hela trädgården.
Fråga gärna eller kom med egna idéer, vi får hjälpas åt att hålla modet uppe om det blir en snigelsommar igen.


Odlarhälsningar från Boäng!

Kommentarer

Hans sa…
Trist med sniglar som förstör.

Hos oss i Norrbotten är sommaren för kort, vintern för kall och tjälen ligger länge kvar om våren,men vi har inga mördarsniglar i vår trädgård.
Inte än i alla fall.

Alltid något gott med att odla i arktiskt område ;)

Ha det gott!
Heja, Anette! :)
Bra jobbat, förstår inte riktigt varför du har en plåt nertill, eller är den också inkopplad? Borde det inte räcka med planka och ledare och tråd? Funderar på om man skulle kunna använda alla km med gammalt el-häststängsel-rep som jag har liggande? Himla intressant lösning! HA det gott! :) Mia
Unknown sa…
Flera har frågat om plåten. Det är helt enkelt för att en delvis nergrävd planka ruttnar snabbt. Plåten är mycket lättare att trycka ner i jorden. Vi gick bara före med en kantspade och gjorde spår för plåten.
Smart och bra! Då förstår jag! Tack! :)
Leena sa…
Tack för tipset, Anette! Så fort vi får bygglov för ett plank som ska stå mot allmänningen, kommer vi att sätta dit en snigelbräda!
Varmaste hälsningar / Leena
Boäng sa…
Kanon att kombinera staket med snigelbrädan Leena!
Johannes sa…
Jag är lite intresserad av tråden ovanför som du har för vildsvinen. Hur fungerar den? Är den också strömsatt?
Boäng sa…
Oj, förlåt att jag inte sett din kommentar tidigare Johannes.
Trådarna för vildsvinen är kopplade till ett aggregat, ja. Samma som man använder till häst/ko mm.
LINDA sa…
Hej! Vi testade snigelbromsen i somras och den var rena skämtet. Efter många om och men och till slut via kommunens konsumentvägledare kunde vi reklamera produkten. Nu vill jag bygga ett eget hållbart staket. Det jag undrar är hur ni gör med gräsklippningen. Är det inte svårt att komma ända intill?

Solsken
Linda
Boäng sa…
Hej
Kul att du frågar om snigelstaketet.
Vi klipper ända intill, det är inte så väldigt ömtåligt. Man får mest se till att tråden inte hakar fast i gräsklipparen.
Att man glider mor den gör ingenting.
Sen har vi lagt grov sand i flera omgångar, för att det inte skall uppstå sprickor som sniglarna gräver sig ner i.
Det gör ju att det växer lite mindre gräs allra närmast plåten.
Några gånger per säsong går vi runt med röjsågen (trimmer) och putsar ner ända till marken vid plåten.
Det håller också gräset i schack.

Kan verkligen rekommendera staketet. Vi skall bygga mer.

Anette
Anonym sa…
Bra film. I år ska jag sätta upp ett sånt här staket runt hela trädgården. Eller förresten det blir nog Jonas som får sätta upp det. Ska visa honom filmen, så han förstår.
Boäng sa…
Bra, man får delegera arbetet ;)
Så fin att filmen är uppe igen! Owe länkar till ditt inlägg i nästa nummer av TA - och då hade det varit synd om det inte fanns längre :-)
Hälsningar, Christina
Boäng sa…
Tack Christina/Owe!
Hoppas den kan vara till hjälp för någon.
Vi överväger som sagt en andra, inre zon.....Heltäckande runt köksträdgården.
LINDA sa…
I dag börjar vi bygga ert snigelstaket. Ser sååå fram emot att det ska bli klart.

Kram
Linda
Boäng sa…
Lycka till Linda, hoppas det skall funka 100% för er!
Unknown sa…
Hej

Ett fantastiskt staket! Bygget börjar idag!
Hur har ni kopplat de två olika trådarna till transformatorn? Är det två slingor eller är det en konstant slinga som går först uppe och sen nere?

Med vänlig hälsning,
Dan
Boäng sa…
Hej Dan!
Det är två separata trådar, en till minuspolen, en till plus-, snigeln sluter kretsen.
Lycka till med bygget!
Allt över 30 ma räknad som farligt. Är du säker på att det var 1 ampere?
Boäng sa…
Hej Annilund.
Ja du ser själv på bilden av transformatorn vilka värden sekundärkretsen har.
Känns överhuvudtaget inte att ta i.
Irene sa…
Till Annilunds köksträdgård.
Du har rätt om det där med 30 mA, men det gäller vid 230 V. Här är det bara 24 V och transformatorn kan max leverera 1 A. Det betyder inte heller att där går 1A.
Anders sa…
Hej! Såhär några år efter detta inlägg, fungerar det fortfarande bra? Jag undrar om det fortfarande leder ström bra trots att tråden ligger direkt mot trä utan isolering? Tacksam för svar
Mvh Anders
Anonym sa…
Vårt staket har varit igång i minst 3 år. Tråden har oxiderat och ligger emot träet men fungerar fortfarande perfekt!
Anonym sa…
Spännande! :) Blev lite sugen på att testa. Några frågor. Hur hålls trådarna på ett jämnt avstånd från varandra, d v s, hur fästs de på brädan och med vilket avstånd. Vill ju använda mig av andras erfarenheter så att det blir rätt från början. Har ni några bilder på hur trådarna kopplas till transformatorn. Fungerar det som en stickkontakt? Behöver man inte skydda transformatorn mot regn eller är den för utomhusbruk och tål regn? /MVH, Jane
Anonym sa…
Hej igen. Såg att man kunde sätta fast ståltråden med rostfri häftklammer så nu är den frågan löst. Hittade denna transformatorn. Funkar den? https://www.kjell.com/se/produkter/el-verktyg/stromforsorjning/natadaptrar/acac-natadaptrar/tufvassons-natadapter-ac-24-v-20-w-p44895. Tnkte anända ostfri ståltråd. Har tjockleken betydelse? Vad jag funderar mest på nu är anslutningen med eltråd mellan stängseltrådarna och transformatorn. Har du några bilder på detta? Tack på förhand. Något annat jag behöver tänka på? Det har ju gått några år nu så du kanske har utvecklat din idé ytterligare. :) /Jane
Anders sa…
Jag har nu byggt ett staket. 28x120 virke med två förtennade koppartrådar som jag nitat med rostfri nit. Jag gjorde även extra arbete genom att gräva en grunt dike utanför där jag lagt markduk och makadam. Detta för att slippa köra med trimmern hela tiden.
24v 0,86A skyddstransformator från Adapterexperten
Förtennad koppartråd 1mm från Elfa
Nitar från Jula
Detta runt hela trädgården, 120m..puuh :)
Anonym sa…
Tack för info. Wow, vilket jobb men vad gör man inte för att slippa de slemmiga mördarsniglarna som förtar glädjen med odlandet. Tänk att det fanns en tid då inga mördarsniglar fanns. :) Måste vara en skön känsla när det är färdigt. Själv tänkte jag börja med ett mindre projekt, en köksträdgård, ca 25 kvm. Jag såg någon annan använda rostfri ståltråd efter att koppartråden ärgat sönder av sniglarnas framfart men det undviker man antagligen genom att den är förtennad. Fungerar antagligen vilket som. Jag är mest nyfiken på hur anslutningen ser ut mellan staketet (koppartrådarna) och transformatorn. Har inte gjort något liknande innan så jag behöver lite mer detaljer för att känna mig bekväm. Har du möjligtvis några bilder. Det skulle vara till stor hjälp. Brukar annars byta ut elkomponenter/sladd/kontakt m m i armaturer och liknande men har ingen erfarenhet av transformatorer.
Anders sa…
Transformator sitter i vedboden, förlängningkabel till staketet. Sedan lödde jag ihop med koppartråden. Jag kan inte lägga upp bilder här. Har du en epost kan jag maila?
Agneta sa…
Hej! Kanske dum fråga men varför behövs plåten under brädan med trådarna?? Tack för toppen ide! /Agneta
Unknown sa…
Agneta, svaret finns längre upp😊
Anonym sa…
Hej. Lite uppdatering ang snigelstaketet. Det kom in lite frågor förra året och nu (äntligen) kommer lite svar. Till Anders: Bra jobbat med staketbygget! Vi har haft vårt sedan 2007 och efter 13 år fungerar det fortfarande utmärkt. Till Anonym: Den transformatorn fungerar utmärkt. Vi har vår utomhus, men under regnskydd. Vad gäller rostfri ståltråd så fungerar det bra. Den har dock högre motstånd än koppartråd, så för oss med 400m staket går ståltråd bort. Kortare sträckor bör det dock fungera fint. Ståltråd bör generellt vara något tjockare än koppartråd för att leda lika bra. Mellan transformatorn och staketet kan du använda vilken isolerad sladd som helst. Fördelen med svagström. Ledaren från transformatorn har vi fäst i stakettråden via en vanlig kopplingslist ("sockerbit"). /Han som var med och byggde ;-)
Unknown sa…
Hej

Går det lika bra att använda vanlig koppartråd eller behöver den vara förnicklad?

Vänliga hälsningar
Thomas Eliasson
Boäng sa…
En förtennt koppartråd ärgar inte. Annars får du räkna med att byta tråd tidigare. Vår håller fortfarande, sen 2007, utan byte.
Lycka till!
Kristofer sa…
Hej
Har en fråga till er som byggt snigelstaketet. Händer det ibland att det blir kortslutning i systemet? Sniglar eller vegetation som lägger sig över båda trådarna.
Tacksam för svar
/ Kristofer

Boäng sa…
Inte kortslutning men sämre effekt om gräs ligger emot. Döda sniglar torkar in direkt. Lycka till!
Unknown sa…
Hur kan man lösa det om man behöver ha en grind/öppning för traktor i snigelstaketet? Hur har ni löst det?/Bessan
Boäng sa…
Hej Bessan.
Vi klurade länge på det.
Saltsträng, nån rist med vatten i
Till slut la vi ker det bara. De snuglar som tar sig in fixar ankorna :)
Unknown sa…
Hej igen!
Snigeltrådarna ska vara förtennt koppartråd. I elstängsel används förzinkad järntråd (billigare).
Vore såååå tacksam för feedback med varför koppartråden…
Slutupphandling nu för materialinköpen för att rädda min framtida odling!
Boäng sa…
Hej Unknown! Vi skulle göra ett långt staket (400 m) och koppar leder bättre helt enkelt. Du kan väl fråga en elektriker om den längd du ska ha (och strömmen i relation till det) funkar med järntråd?
Lycka till!
Anette

Populära inlägg