Köksträdgården
Tänkte följa framodlingen av min köksträdgård en hel säsong här på bloggen, både för min egen skull (det kan ju vara kul att läsa när man sitter på hemmet sen ;) och för att puffa lite för köksväxtodling. Det är roligare än man tror, och grönsaker kan vara så vackra!!
Så, håll i er, idag startar jag!
Fröpåsar och sådder:
När alla påsarna man beställt ramlar ner i brevlådan är det lätt att det blir kaos. När skall jag så vad och hur?
Minnet är ju bra men kort som man brukar säga. Jag har löst det genom att märka alla påsarna med veckonummer för när de skall sås (ingen fara, det lär man sig, om inte finns det tabeller på nätet). Sedan sorterar jag upp dem i en liten box, en fd diskettlåda faktiskt, bra med återanvändning.
Vecka 10 är starten för mina grönsaker och blommor till köksträdgården. Då sår jag lök, chili, tomater, lejongap, blomstertobak mm. Växter som kräver lite längre förodling.
Nästa såvecka är som ni ser vecka 13.
Så, håll i er, idag startar jag!
Fröpåsar och sådder:
När alla påsarna man beställt ramlar ner i brevlådan är det lätt att det blir kaos. När skall jag så vad och hur?
Minnet är ju bra men kort som man brukar säga. Jag har löst det genom att märka alla påsarna med veckonummer för när de skall sås (ingen fara, det lär man sig, om inte finns det tabeller på nätet). Sedan sorterar jag upp dem i en liten box, en fd diskettlåda faktiskt, bra med återanvändning.
Vecka 10 är starten för mina grönsaker och blommor till köksträdgården. Då sår jag lök, chili, tomater, lejongap, blomstertobak mm. Växter som kräver lite längre förodling.
Nästa såvecka är som ni ser vecka 13.
Jag sår allting i så kallade pluggbrätt. Ett pluggbrätt ser ut så här:
Pluggbrätt kan du köpa i välsorterade trädgårdsbutiker eller hos Lindbloms frö i Kivik.
Men varför pluggbrätt? Jo du får fram plantor som är stora nog att klara konkurrensen från ogräset i landet, och plantan har hela rotsystemet intakt, istället för att bli bokstavligt talat uppryckt med rötterna.
Sedan fyller jag pluggbrättet med såjord. Glöm inte att du behöver en bricka under brättet, det finns att köpa på samma ställe, eller så har du en gammal bricka hemma du kan använda. Fröerna sår jag sedan ett och ett eller två och två i brätten (om jag är osäker på om de gror, de kanske är några år gamla).
Sådderna ställer jag sedan på golvvärmen i köket, tills fröerna har grott. Alla har ju inte golvvärme, men ett varmt ställe är bra, tex i ett ljust fönster utan allt för mycket drag, med element under. När de grott skall de genast ha ljus, i ett ljust fönster med ett extra lysrör över, eller som hos mig, i vinterträdgården. Sådderna får inte torka ut, täck brättet med plastfilm om det står i torr rumsluft. Sen är det bara att vänta, inte glömma att vattna och vänta lite till.
Kommentarer
Fast du har ju en hel del som redan grott, det var en sån härlig vårkick att komma ut i er vinterträdgård och bara få andas vår.
Idag storröjer jag i Trädgårdsdrömmar, så gott med riktig vårsol!
Bästekramen,
L
/Anette
Charlotta
Har tänkt så i flera veckor nu men det kommer alltid annat emellan.
Behöver kanske plocka fram en gammal diskettlåda? Bra tips.
Ha det gott
Birgitta
Trevlig söndagskväll!
/Charlotte
KÖKSTRÄDGÅRDEN - Min nya blogg
/Bianca