Kimchi eller nåt annat?
Ja, det blev improvisation i köket idag.
Ute öste regnet ner, så det var inget lockande att gå ut och börja höstgrävningen.
Jag har läst om Kimchi, den asiatiska varianten på mjölksyrad kål (egentligen rättika) och tyckt att det lät spännande. Jag har ju aldrig ätit nån Kimchi, så det här blir improvisation på hög nivå ;)
Jag surfade runt lite och hittade till slut ett recept som jag tyckte skulle funka som utgångspunkt.
http://www.surstromming.se/kultur-kimchirecept.htm
Att det ligger på en sida om surströmming kan ju verka lite underligt, men egentligen är det ju samma process, fermentering, som skall till för att lyckas.
Så här är mitt alldeles egna improviserade försök till "Kimchi - man tager vad man haver":
I receptet använde de kål och rättika, jag använde två stora huvuden av kålrabbi Superschmelz och två huvuden av spetssavoy Samantha. Grönsakerna fick ligga i saltlag i 4 timmar och sköljdes sedan.
Istället för salladslök tog jag purjo, fyra stora purjolökar, som jag strimlade.
Chilipastan mixade jag av:
4-5 medelstarka chilis (jag tordes inte ta min Habanero) och ett par matskedar paprikapulver.
2 ganska stora bitar skalad ingefära
en hel vitlök
knappt en halv deciliter socker
Sen blandade jag alla ingredienserna, kålen, löken, chilipastan och pressade ner den i jäskrukan.
I med tyngderna för att pressa ner grönsakerna och så sist på med den kalla avsvalnade saltlagen (eller buljongen).
Jag löste upp saltet i buljongen istället för att hälla den i chilipastan som det står i receptet. Detta för att ha bättre koll på salthalten.
Salthalten är viktig vid mjölksyrning. I de anvisningar jag läst skall den vara mellan 2-3 %, dvs 20-30 gram salt per liter vatten (en matsked salt väger 19 gram).
Med för låg salthalt kan man riskera att det bildas farliga bakterier (som avger toxiner, sk botulism) i stället för mjölksyrebakterier. För hög salthalt gör att syrningen inte kommer igång. Jag har mjölksyrat tillsammans med mer erfarna några gånger, så nu börjar jag känna mig lite mer trygg.
Det doftar riktigt spännande i köket. Jag återkommer med resultatet !
Ute öste regnet ner, så det var inget lockande att gå ut och börja höstgrävningen.
Jag har läst om Kimchi, den asiatiska varianten på mjölksyrad kål (egentligen rättika) och tyckt att det lät spännande. Jag har ju aldrig ätit nån Kimchi, så det här blir improvisation på hög nivå ;)
Jag surfade runt lite och hittade till slut ett recept som jag tyckte skulle funka som utgångspunkt.
http://www.surstromming.se/kultur-kimchirecept.htm
Att det ligger på en sida om surströmming kan ju verka lite underligt, men egentligen är det ju samma process, fermentering, som skall till för att lyckas.
Så här är mitt alldeles egna improviserade försök till "Kimchi - man tager vad man haver":
I receptet använde de kål och rättika, jag använde två stora huvuden av kålrabbi Superschmelz och två huvuden av spetssavoy Samantha. Grönsakerna fick ligga i saltlag i 4 timmar och sköljdes sedan.
Istället för salladslök tog jag purjo, fyra stora purjolökar, som jag strimlade.
Chilipastan mixade jag av:
4-5 medelstarka chilis (jag tordes inte ta min Habanero) och ett par matskedar paprikapulver.
2 ganska stora bitar skalad ingefära
en hel vitlök
knappt en halv deciliter socker
Sen blandade jag alla ingredienserna, kålen, löken, chilipastan och pressade ner den i jäskrukan.
I med tyngderna för att pressa ner grönsakerna och så sist på med den kalla avsvalnade saltlagen (eller buljongen).
Jag löste upp saltet i buljongen istället för att hälla den i chilipastan som det står i receptet. Detta för att ha bättre koll på salthalten.
Salthalten är viktig vid mjölksyrning. I de anvisningar jag läst skall den vara mellan 2-3 %, dvs 20-30 gram salt per liter vatten (en matsked salt väger 19 gram).
Med för låg salthalt kan man riskera att det bildas farliga bakterier (som avger toxiner, sk botulism) i stället för mjölksyrebakterier. För hög salthalt gör att syrningen inte kommer igång. Jag har mjölksyrat tillsammans med mer erfarna några gånger, så nu börjar jag känna mig lite mer trygg.
Det doftar riktigt spännande i köket. Jag återkommer med resultatet !
Kommentarer
Vilka härliga böcker du har köpt, jag vill ha allihop ! Man kan behöva lite ny input ibland. Ha det så gott där i skördetiden !
Lisa/Lisas trädgård
Spännande att höra hur din ladding blev.
Vad fint reportage det var om dig i senaste... ja, nu minns jag inte vilken tidning det var..... Så vackert i kvällsljuset!!!
Kram
Charlotte
Tycker fröken Dill