Spännande saker i köket
Oj vad det händer saker i köket så här års.
Förutom att göra chilisalt, örtsalter, mjölksyrejäsning och inkokta tomater fick vi i ett ryck och körde iväg för att få pressat ett par backar till med äpplen.
Frysboxarna börjar bli fulla, så istället för att frysa juicen tänkte vi göra ett försök på cider.
Frysboxarna börjar bli fulla, så istället för att frysa juicen tänkte vi göra ett försök på cider.
Inte för att jag har några illusioner om att den skall bli särskilt god, men det kan ju vara kul att försöka när vi nu har så gott om frukt (som blivit väl mogen och snart bara skulle duga till fågelmat).
Så här kommer ett par bilder för stöd till minnet nästa år när jag funderar på hur jag INTE skall göra ;)
Nybörjarfelen lär bli många.
Äpplena är väl mogna Aroma och Gul Rickard, ungefär hälften av varje.
Sockerhalten var hög, 60 stannade mätaren på. Indikerar att frukten är väl mogen om jag förstått det hela rätt. Ph var lågt, mycket syra alltså. Jag köpte fel sticka, så jag får gissa att färgen på testfältet i mitten kanske motsvarar 3,2 eller så.....
Sen var det dags att lösa upp jästen i ljummet vatten. Enligt olika råd på nätet skulle man använda champagnejäst. Vi får se om det blev ett bra val. Försäljaren i affären gav oss den här franska jästen, EC-1118. Jag gjorde ingen startkultur utan rörde ner jästen i jäshinken direkt. Hoppas det funkar, annars får vi köpa en påse jäst till. Det var i mesta laget med en hel hink must också....
Nu håller vi tummarna att det hela startar snällt. Lär ta lite tid eftersom musten stått i uthuset och var kall (för att inte börja vildjäsa innan jag fick dit jästen). Rapport följer.
Berätta gärna om ni har goda råd :)
Kommentarer
Letar recept på desertvin till druvorna vi plockat.
Mariana
Lycka till!
Här jäses det bara öl ;)
/C
Varför inte vildjäst? Det låter så spännande...
Kanske en smula eller...ja en droppe svårkontrollerat...
Anmäler mig till avsmakningspanelen - helt frivilligt!
Kram m
Lisa/Lisas trädgård
Försökte skicka ett inlägg nyss men det verkade strula, hoppas det inte blir dubbelt.
Chilisalt är toppen Mia. Gillar speciellt det jag gjorde på Ancho.
Lycka till och håll oss underrättade!
Kram!