Cider i butelj!
Dags för butelj!
Idag tappade jag upp den första damejeannen cider på flaska.
Det blev en härlig skara med guldgula flaskor.
Jag vågade mig inte på vildjäsning utan använde champagnejäst, och torr blev den, sockerhalten startade på 1057, vid första omtappning 1005, och idag var den nere på 1000 blankt. Inget socker kvar.
Tyckte ändå att jag ville spara den så här, helt osötad.
Det skall bli spännande att se vad som händer med den under lagringen. Jag hoppas den får lite mer fyllighet, tyckte smaken var i tunnaste laget. Som nybörjare känner jag mig nöjd i alla fall.
Kall cider varma sommarkvällar ? Ja tack :)
Idag tappade jag upp den första damejeannen cider på flaska.
Det blev en härlig skara med guldgula flaskor.
Jag vågade mig inte på vildjäsning utan använde champagnejäst, och torr blev den, sockerhalten startade på 1057, vid första omtappning 1005, och idag var den nere på 1000 blankt. Inget socker kvar.
Tyckte ändå att jag ville spara den så här, helt osötad.
Det skall bli spännande att se vad som händer med den under lagringen. Jag hoppas den får lite mer fyllighet, tyckte smaken var i tunnaste laget. Som nybörjare känner jag mig nöjd i alla fall.
Kall cider varma sommarkvällar ? Ja tack :)
Kommentarer
Mjöd är verkligen blaskigt som nyligen utjäst men växer enormt vid lagring. Bland de godaste "vita" viner jag vet :-)
Nu har det ju mycket stor betydelse vilka äpplesorter som används vid ciderjäsning. Vågar nog trots min oerfarenhet på just ciderområdet påstå att ett vanligt nybörjarfel är att ha för lite syrliga äpplen. Äpplen från vildapel tillsammans med våra mer söta ätäpplen är inte fel.
De sorter som används professionellt är i princip oätbara men blir underbara drycker.
Är det någon annan läsare av bloggen som vet om vi har några skandinaviska äppelsorter för cidertillverkning med hyfsad härdighet. Då menar jag "riktiga" cideräpplen och inte ätäpplen som är ok.
Puss och kram
Törnrosa
Lena Israelsson pratade om ett cideräpple häromdan, kan kolla upp vad det hette.
Jag satte en omgång med mjödjäst, men just den damejeannen hade jag en olycka med sen :/ .....nästa år.
Oj så vackra de är de där gyllengula flaskorna - grattis!
Det är väldigt intressant det där med cidertillverkning - Jag vill minnas att Transformat har en kurs under spridda tillfällen på ett år. Verkar spännande och vettig men inget jag riktigt kan pressa in just för tillfället...
Varm cider på vintern kanske?
Kram Malin
http://farbrorgron.blogspot.se/2013/01/appelcider-gora-sjalv.html
Tillsatte du också socker innan du tappade cidern på flaskor?
Vilken äppelsort använde du?
Men det där med hur söta äpplen blir beror ju, som alltid av hur mycket sol de får och det hade vi ju inte så mycket av 2012, så jag hoppas på flera sätt på 2013! Då ska jag beställa hem ciderjäst i tid med, men det låter trevligt med champagnejäst också! :) Trevlig helg! :) Mia
Till den här första använde jag Spartan, ett vinteräpple. Till den andra använde jag Aroma och Gul Rickard. Den smakade mer vin än cider faktiskt. Och nej, jag äter inte dagliljorna, men de är goda. Skall testa att steka lite knoppar i år, och kanske kanske kan de få vara med i salladen ibland....
Den kanske mognar efter och får litet fylligare smak efter hand.
Följer detta med spänt intresse!
Kram från Märit
Mariana