Årets cider
Hej på er!
Nu var det länge sen jag skrev om nåt annat än EU och lagförslagen. Dags för lite roligare grejor.
Nu är det dags att börja tappa upp cidern! Min första (någonsin) vildjästa cider verkar ha slutat "klucka". Startad 7/10 på Filippa, 1050 i sötma. Den jäste varmt ett kort tag och sedan kallt, i vinterträdgården.
Den blev intagen i värmen igen då den slutade jäsa redan vid 1020. Nu verkar jästen ha gett upp. Stor sötma kvar, 1015 ca. Den blir ju inte så hållbar med den låga alkoholhalten, men det är mycket äppelsmak kvar. Omtapp för klarning idag!
Testar att buteljera snart om den inte jäser nåt mer :)
Sen finns det fler damejeanner till att provsmaka, alla med olika äppel- och jästsorter.
Det här skall bli kul.
Nu var det länge sen jag skrev om nåt annat än EU och lagförslagen. Dags för lite roligare grejor.
Nu är det dags att börja tappa upp cidern! Min första (någonsin) vildjästa cider verkar ha slutat "klucka". Startad 7/10 på Filippa, 1050 i sötma. Den jäste varmt ett kort tag och sedan kallt, i vinterträdgården.
Den blev intagen i värmen igen då den slutade jäsa redan vid 1020. Nu verkar jästen ha gett upp. Stor sötma kvar, 1015 ca. Den blir ju inte så hållbar med den låga alkoholhalten, men det är mycket äppelsmak kvar. Omtapp för klarning idag!
Testar att buteljera snart om den inte jäser nåt mer :)
Sen finns det fler damejeanner till att provsmaka, alla med olika äppel- och jästsorter.
Det här skall bli kul.
Kommentarer
Puss och kram
Lagring förbättrar smaken, mycket. Ifjol var vi ganska nöjda redan vid upptappning. Den var satt med champagnejäst, och blev oerhört mycket bättre till sommaren.
Den här vildjästa kanske inte håller så länge, vi får se.
Fyra sorter till återstår att tappa upp, olika jäster allihop.
Vildjäsa vindruvor kan du säkert göra, men jag har ingen aning om det blir drickbart :)
Mycket spännande, akta cider är en favorit men svårt att få tag på. Ecusson har jag testat och den är fin. Den gamla, äkta Astrakan var bra, men är numera en fuskvara...
Utan att ha en aning men med hobbykemistteorier sålåter ju det lite som temperaturskiftningen kan vara boven. Phu nu är jag ute på djupt vatten känner jag...
Jag avvaktar med att skriva mer och väntar på mer fakta...
SÅ vackra fyllda flaskor...