Potatis- och palsternackssoppa med jordärtskockschips.
Det är rotfruktstid.
Tittar på backarna med fjolårets skörd och inser att det inte kommer att synas, hur mycket vi än äter nu när vi bara är två kvar i hushållet.
Så vad gör man, jo jag länkar recept till mina barn och ber dem att "beställa" lite ingredienser från Boäng. Till min glädje har de mer och mer börjat uppskatta dessa leveranser från landet.
Idag blev det soppa jag länkade.
Här kommer receptet:
1 gul lök, skiva och fräs i lite smör eller olja
3 stora potatisar (ca) och
1 stor palsternacka skalas och skivas. Det skall vara ungefär hälften av varje.
Lägg ner grönsakerna med löken och späd med ca 1 l kokande vatten. Tillsätt
2 buljongtärningar, grönsaks- och höns- eller kött, det du vill ha.
Lägg i ett lagerblad eller en tesked örtsalt. Jag använder mitt eget med bladselleri i.
Koka tills grönsakerna är mjuka. Mixa.
Red ev av med lite grädde och smaka av med nymald svartpeppar.
Servera med lite ringlad god olja och nyfriterade chips av jordärtskocka.
Chipsen gör du så här:
Borsta (och skala om det behövs) skockorna.
Skiva så tunt du kan.
Värm frityroljan till 160-180 grader (det stod 140 i ett recept jag läste, men det funkade inte för mig).
Var försiktig med frityroljan, ha alltid locket till hands så du kan lägga på det.
Fritera chipsen tills de är gyllengula, låt rinna av på hushållspapper, salta.
Njut!
Bon apetit!
Anette
Vi drack cider från 2013 till. Den blir bara godare och godare.
Tittar på backarna med fjolårets skörd och inser att det inte kommer att synas, hur mycket vi än äter nu när vi bara är två kvar i hushållet.
Så vad gör man, jo jag länkar recept till mina barn och ber dem att "beställa" lite ingredienser från Boäng. Till min glädje har de mer och mer börjat uppskatta dessa leveranser från landet.
Idag blev det soppa jag länkade.
Här kommer receptet:
1 gul lök, skiva och fräs i lite smör eller olja
3 stora potatisar (ca) och
1 stor palsternacka skalas och skivas. Det skall vara ungefär hälften av varje.
Lägg ner grönsakerna med löken och späd med ca 1 l kokande vatten. Tillsätt
2 buljongtärningar, grönsaks- och höns- eller kött, det du vill ha.
Lägg i ett lagerblad eller en tesked örtsalt. Jag använder mitt eget med bladselleri i.
Koka tills grönsakerna är mjuka. Mixa.
Red ev av med lite grädde och smaka av med nymald svartpeppar.
Servera med lite ringlad god olja och nyfriterade chips av jordärtskocka.
Chipsen gör du så här:
Borsta (och skala om det behövs) skockorna.
Skiva så tunt du kan.
Värm frityroljan till 160-180 grader (det stod 140 i ett recept jag läste, men det funkade inte för mig).
Var försiktig med frityroljan, ha alltid locket till hands så du kan lägga på det.
Fritera chipsen tills de är gyllengula, låt rinna av på hushållspapper, salta.
Njut!
Bon apetit!
Anette
Vi drack cider från 2013 till. Den blir bara godare och godare.
Kommentarer
Tack för all kunskap och inspiration som du delar med dig av!
Vilken lycka att få rotsaksleveranser från Boäng och så rik man känner sig när förråden är fyllda och man kan dela med sig.
Ha det så gott
Anette
Kram
Elin