Favorit-favas

Bondbönor är ganska nya för mig.
Varför kan man undra, men jag misslyckades med odlingen en gång för länge sen, och sen dröjde det bara innan jag fick tummen ur att testa igen.
Men nu är jag väldigt förtjust i bondbönor.
De är lättodlade och goda och finns i en del olika sorter om man orkar leta lite.

Hittills i år har vi skördat och frusit in lite drygt 12 kg bönor. Då är de skalade en gång och förvällda.
Jag orkar inte skala dem en gång till, och därför skördar vi dem innan fröhöljet har blivit alltför hårt.

I frysen ligger tre gröna sorter:
Jubilée Hysor, en mycket stor böna som ofta ger 6-8 frön per skida. Vår favorit hittills.
Aquadulce, ganska stor och ganska lik JH men inte riktigt lika många frön.
Sigvard, en stor grön böna, gammal svensk kultursort, 4-6 frö per balja om jag minns rätt.

Idag hade turen kommit till skörd av Double Red och Black Russian.
Vi har redan plockat lite av de första baljorna, men nu klippte jag av plantorna för att kunna skörda av resten.






















Det blev en hel del skörd, trots att jag satt plantorna tätt och i dubbelrad. 


 De öppnade baljorna är så vansinnigt vackra. Det här är sorten Double Red. Röd blomma och röd böna. Dessa bönor är väldigt fasta, både hela skidan och sedan fröet. Liggande i skålen innan förvällning är de som finast.
Båda dess sorter ger lite färre bönor per skida, mellan 3-5. Skidorna är å andra sidan ganska många så skörden blir bra ändå.




Efter förvälling ser Double Red ut som en oliv ;)
Ser en sallad med fetaost och kalamataoliver framför mig.
Sorten Black Russian, i skålen nedan, är först grön och svartnar sedan allt mer när den mognar.
Kokvattnet blir helt svart, men bönan behåller en del färg i alla fall.
Efter förvällning gjorde vi en liten smaktest på Jubilée Hysor och dagens två sorter.
Smakskillnaden är mycket liten, men Jubilée Hysor får nog högst smakbetyg i alla fall. Mycket för att fröhöljet inte är så segt och även för att det var den böna vi upplevde som sötast.
Men som sagt, skillnaderna är mycket små.

Nu ser vi fram emot många måltider med härliga bondbönor i vinter. Och vi får dela med oss till ungdomarna och andra, det lär sluta på över 15 kg, allt är inte skördat ännu.
Och det kan nog vara lite för mycket av det goda :)



Kommentarer

Martina sa…
Du säger att du fryser in dom med skalet på, innebär det att du alltid måste koka dom för sig själva då innan du använder dom?
Boäng sa…
Jag har tagit ut dem ur baljan, men skalar inte av fröhöljet, som många gör. Skördar man lite tidigare är det "skalet" helt ok att äta också.
Tack för fina bilder och användbar text! Vi gillar också bondbönor och odlar ett 15-tal plantor. Idag har vi ätit en sallad gjord på förvällda bondbönor, en smält smörklick,riven parmesanost och flingsalt. Till det åt vi kokt ägg ett bröd, egenskördade tomater och gurka. Än behöver vi bara ta bönorna ur skidan och koka, men det känns att det inre skalet börjar bli litet fastare nu, så snart behöver man nog tag bort det.
Här är det rena missväxtåret när det gäller bönorna. Två sorter började blomma förra veckan...
/Anette
Boäng sa…
Nu hoppas vi på ett bra bönår i år, Anette. Vi gjorde hummus på frusna Jubilée Hysor igår. Mumsigt värre. Att äta dem som ni gör Märit är också en favoriträtt!
Gott nytt odlingsår på er!

Populära inlägg