Kärnfria druvor är grejen!
I vårt gamla växthus fanns, när vi flyttade hit, ett par imponerande vinstockar. Druvorna var goda, men mer lämpade för att göra vin på än att äta. I ett par års tid funderade jag på hur vi skulle göra, och under de åren tog en god vän hand om det mesta av skörden. Vi hann aldrig äta upp allt och det var svårt att göra nåt annat än dryck/gelé av dem.
Så bestämde jag mig för att byta, och numera odlar jag tre kärnfria sorter istället.
Den äldsta rankan är en Himrod.
Små, söta gröna druvor, men en speciell smak. Jag tycker den påminner om blåbär och fruktköttet är lite "kornigt". Rankan är väldigt snabbväxande och rikgivande. En tacksam första sort om du vill ha kärnfria druvor.
Nästa sort är Red Flame, eller bara Flame (som jag tror den skall heta). Den har också tagit fart, har stora välfyllda klasar av en blåröd druva. Smaken är söt och god, mer klassisk ätvindruva.
Den tredje sorten är Einset.
Den har inte vuxit lika snabbt, men det kan bero på konkurrens från annat i växthuset och att den står aningen torrare. Färgen är matt röd och smaken väldigt speciell. Det brukar stå att den smakar smultron, men jag har associerat till ananas. Det låter kanske konstigt, men den är jättegod, vår klara favorit just nu. Vi får se om klasarna blir lika välfyllda med tiden.
Det är en speciell känsla att sitta och fika under klasarna. Lite skräpigt, ja, men det får det vara värt.
Jag har pressat must som vi frusit ner. Den blir ganska fadd och tjänar på att blandas upp med nåt syrligare eller kryddas, tex med julkryddor.
Ifjol kokade jag chutney på druvor och äpple och en variant fick smak av fänkålsblom (lakritssmak).
Det blev också en druvgelé med julsmak (pomerans, kanel, nejlika mm) och en gelé på vindruva och krusbär med smak av ingefära och stjärnanis.
Allt detta går ju lekande lätt när druvorna är kärnfria!
I år har jag för första gången testat att torka druvor.
Vi har en Excalibur torkugn, men det lär funka lika bra i vanlig varmluftsugn. Var beredd på att det tar tid bara. Ca två dygn i torkugnen, vid 52 grader.
Nu är det dags att surfa runt och fundera på årets druvprodukter. Det är inte kul att göra samma, så lite nya recept blir det säkert.
Har du några tips?
Ha det bra så här i skördetid!
Anette
Så bestämde jag mig för att byta, och numera odlar jag tre kärnfria sorter istället.
Den äldsta rankan är en Himrod.
Små, söta gröna druvor, men en speciell smak. Jag tycker den påminner om blåbär och fruktköttet är lite "kornigt". Rankan är väldigt snabbväxande och rikgivande. En tacksam första sort om du vill ha kärnfria druvor.
Nästa sort är Red Flame, eller bara Flame (som jag tror den skall heta). Den har också tagit fart, har stora välfyllda klasar av en blåröd druva. Smaken är söt och god, mer klassisk ätvindruva.
Den tredje sorten är Einset.
Den har inte vuxit lika snabbt, men det kan bero på konkurrens från annat i växthuset och att den står aningen torrare. Färgen är matt röd och smaken väldigt speciell. Det brukar stå att den smakar smultron, men jag har associerat till ananas. Det låter kanske konstigt, men den är jättegod, vår klara favorit just nu. Vi får se om klasarna blir lika välfyllda med tiden.
Det är en speciell känsla att sitta och fika under klasarna. Lite skräpigt, ja, men det får det vara värt.
Jag har pressat must som vi frusit ner. Den blir ganska fadd och tjänar på att blandas upp med nåt syrligare eller kryddas, tex med julkryddor.
Ifjol kokade jag chutney på druvor och äpple och en variant fick smak av fänkålsblom (lakritssmak).
Det blev också en druvgelé med julsmak (pomerans, kanel, nejlika mm) och en gelé på vindruva och krusbär med smak av ingefära och stjärnanis.
Allt detta går ju lekande lätt när druvorna är kärnfria!
I år har jag för första gången testat att torka druvor.
Vi har en Excalibur torkugn, men det lär funka lika bra i vanlig varmluftsugn. Var beredd på att det tar tid bara. Ca två dygn i torkugnen, vid 52 grader.
Nu är det dags att surfa runt och fundera på årets druvprodukter. Det är inte kul att göra samma, så lite nya recept blir det säkert.
Har du några tips?
Ha det bra så här i skördetid!
Anette
Kommentarer
Ha´t himla gôrgôtt under klasarna
Nina
Flame är däremot en vinifera.
Mina Blå små steketdruvor har inte heller kommit så långt. Jag tog in hela rankor och lät dem ligga inne en vecka och de mognade någorlunda. Jag kokade saft på dem sedan och den påminner om svartvinbärssaft i smaken.
Tack för fina receptidéer :)
Lisa/Lisas trädgård