Årets potatis
Nu när vi sorterat och packat årets potatisskörd passade jag på att fota de sorter vi odlat.
Jag har en förkärlek för fasta potatissorter, men det finns även några mjöliga och givetvis i olika färger, allt för variationens skull.
Det är så härligt att kunna välja potatis efter vilken mat mat tänker tillaga.
Fasta, vaxiga Anya till en sallad eller bara serverad med lite olivolja och parmesan.
Smörigt gula Cheyenne till ugnsrostning.
Lätt mjöliga Miss Blusch till fiskgrytor och annat "såsigt" och lilla röda Mimmi till julsillen.
Nyheter för oss i år är Violetta, den mörkaste sorten på bilden. Ofta är de lila mjöliga, så jag förväntar mig att denna är det också. Kul med variationen i färg, men svårare att hitta i jorden vid skörd.
Ny är också Amour, som blev gigantisk (tror vi hoppar den nästa säsong), samt de jag kallar Röda Khmerer. Det är en sort från Kambodja med otroligt bra motstånd mot bladmögel. Blasten stod fin ända in i oktober. Sorten är mycket storvuxen (både blast och potatis) och skall bli spännande att smaka.
Även Allians och Red Emmalie är första året i odling hos oss, jag gillar att testa mycket nytt för att finna guldkornen.
Merparten av sorterna är köpta från Larsviken i Skåne samt från Baumaux i Frankrike.
Potatisen är värd en renaissance, det finns så många goda sorter för oss hemmaodlare!
Vill du läsa mer om hur jag odlar min potatis så titta här eller använd bloggens sökruta, sök på potatis förstås :)
Här är bilder för den som vill titta närmre.
God odling!
Anette
Allians
Amour
Anya
Cerisa
Cheyenne
Mimmi
Miss Blush
Red Emmalie
"Röda Khmerer", ingen officiell sort.
Timo och Moulin Rouge
Violetta
Jag har en förkärlek för fasta potatissorter, men det finns även några mjöliga och givetvis i olika färger, allt för variationens skull.
Det är så härligt att kunna välja potatis efter vilken mat mat tänker tillaga.
Fasta, vaxiga Anya till en sallad eller bara serverad med lite olivolja och parmesan.
Smörigt gula Cheyenne till ugnsrostning.
Lätt mjöliga Miss Blusch till fiskgrytor och annat "såsigt" och lilla röda Mimmi till julsillen.
Nyheter för oss i år är Violetta, den mörkaste sorten på bilden. Ofta är de lila mjöliga, så jag förväntar mig att denna är det också. Kul med variationen i färg, men svårare att hitta i jorden vid skörd.
Ny är också Amour, som blev gigantisk (tror vi hoppar den nästa säsong), samt de jag kallar Röda Khmerer. Det är en sort från Kambodja med otroligt bra motstånd mot bladmögel. Blasten stod fin ända in i oktober. Sorten är mycket storvuxen (både blast och potatis) och skall bli spännande att smaka.
Även Allians och Red Emmalie är första året i odling hos oss, jag gillar att testa mycket nytt för att finna guldkornen.
Merparten av sorterna är köpta från Larsviken i Skåne samt från Baumaux i Frankrike.
Potatisen är värd en renaissance, det finns så många goda sorter för oss hemmaodlare!
Vill du läsa mer om hur jag odlar min potatis så titta här eller använd bloggens sökruta, sök på potatis förstås :)
Här är bilder för den som vill titta närmre.
God odling!
Anette
Allians
Amour
Anya
Cerisa
Cheyenne
Mimmi
Miss Blush
Red Emmalie
"Röda Khmerer", ingen officiell sort.
Timo och Moulin Rouge
Violetta
Kommentarer
Kram Elin
Oj det var en svår fråga.
Jag sätter 10-12 sorter. Inte så många av varje. Mellan 10-25 kanske?
Landet är på 100 kvm, men då är det mycket annat där också, som blommor, palsternacka, fänkål mm.
Om den levde upp till förväntningarna. De flesta blå sorter är väl mjöliga så det vore roligt om det även fanns en fast sort man kunde odla.
/John
Jag börjar ge upp de röda/violetta sorterna. Har inte hittat nån som jag tycker är god. Så tyvärr får jag göra dig besviken. Tala gärna om ifall du hittar nån odlingsvärd ;)