Förodla potatis för tidig skörd!

Nu är det dags att förodla Anya, Rooster, Venezia och de andra älskade knölarna!
Bladmöglet slår ju alltid till mitt i sommaren, så det gäller det att ha fått till så många friska fina odlingsveckor som möjligt innan dess.
Jag gör så här:
Se ut fina knölar, skadade potatisar återanvänder jag inte. Köp gärna in tidiga sorter om du känner dig osäker, de är snabbast att bilda knölar i tillräcklig storlek för skörd.
Jag sätter knölarna en och en i småkrukor.
Viktigast är att få fina rotsystem, så om knölarna har ögon sätter jag dem nedåt i krukan för att snabbt få rötter. Rötterna växer ut runt skottet, det syns tydligt på bilden nedan.

Jag vattnar igenom krukorna och ställer dem sedan ljust och svalt, men absolut frostfritt. Syftet är att få bra rotbildning utan alltför långa bladskott. Sen är det bara att vänta på bra utplanteringsväder. Hos oss är det hyfsat frostfritt från mitten av april/början på maj. Då kan jag klara mig med en fiberduk över plantorna om natten blir kall.
Dröjer det längre hos dig så vänta lite med inkrukningen.

I år skall jag förstås odla:

Anya - vår absoluta favorit. En avlång salladspotatis av Ratte-typ. Den är fast och nötig, helt underbar att servera kokt med bara lite olivolja och parmesan. Lagrar också mycket bra.
Venezia - en bra sort från ifjol, tyvärr svår att få tag på i år.
Rooster - en röd potatis med oerhörd skörd, bra för vinterlagring, mycket god och mångfalt prisbelönt.

Det blir också många nyheter:
Baby Lou och LaPerla har jag valt för att de är tidiga och ger många småpotatisar. 
Marabel - också en tidigare sort, normalstor och bra både färsk och för lagring.
Aura, Anouk och Vitabel för smakbeskrivningarna och för vinterförvaringsegenskaperna.

Vi är självförsörjande året runt på potatis, det känns extra bra ett år som i år.

Och här en bild på favoriten, Anya. Glöm inte att testa den om du inte gjort det redan!

God odling!
Kommentarer

Hej! Inspirerande! Jo, får man frågaur mycket utsäde använder ni för att vara självförsörjande och hur många personer är ni?
Boäng sa…
Hej Hanna!
Jag brukar sätta sa 20 st av 6-7 sorter. Det blir för mycket nu när vi bara är två kvar hemma, men var perfekt när vi var fem :)
Och ursäkta sent svar, hade missat din kommentar.
presley sa…
Detta är ett mycket överraskande vittnesbörd, jag vill att ni alla ska följa med mig och tacka Kirijis kärleksförtrollning eftersom han verkligen är en man av hans ord. Jag har varit krossad i många år, varje man som närmade mig slutade aldrig ta mig på allvar, efter min sista erfarenhet med mannen som besviken mig som vanligt började jag leta efter en lösning för att avsluta mitt problem sedan introducerade min kollega på jobbet mig till Great Kiriji love stavning Temple, då kontaktade jag honom via hans e-postadress; kirijilovespell@gmail.com, han tog några dagar innan han svarade på mig och när han gjorde det fick jag instruktioner om vad jag skulle göra innan jag kunde bli fri från den andliga träldomen, jag gjorde allt han sa och idag är jag nöjd med min man. Mannen som dumpade mig utan anledning återvände nu till mig inom tre dagar. Han hjälpte också min kollega att få tillbaka sin man när de blev skilda. Detta är hans kontaktinformation; kirijilovespell@gmail.com eller så kan du fortfarande nå honom via hans whatsapp-nummer: +2349020168697

Populära inlägg