fredag 8 augusti 2014

Gurkskörd och recept

Idag lägger jag in gurka.Favoritreceptet är det från Winborgs ättiksflaskor (förr fanns det tryckt där). Nu finns det på bloggen http://www.recepten.se/blogg/post/mor_olssons_gurka/189

Tusen tack till Susanne som klokt nog skrev av receptet!


Mor Olssons gurka

Det här behöver du:

  • 2 kg gurka
  • 1,5 dl salt
  • 2 msk gula senapsfrön
  • 2 msk bruna senapsfrön
  • 1 kg socker
  • ca 10 dillkronor
  • 2,5 dl Winborgs Ättiksprit


Gör så här:
Tvätta och borsta gurkorna, lägg dem i saltlag (1,5 dl salt till det vatten som täcker gurkorna) i ett dygn.
Låt gurkorna rinna av och skär dem sedan i skivor.
Varva gurkorna i burkar med dillkronor, gula och bruna senapskorn samt socker.
Fördela 2,5 dl ättiksprit mellan burkarna. Låt stå i ca två dygn, då har gurkorna vattnat av sig så att en lag bildats.
Tips: Man kan lägga i några bitar pepparrot också som ger lite extra krydda!

Det här är ju ett recept med massor av socker, så nu testar jag lite andra varianter också, bland annat ett recept på:

Gurka från Sarah Ravens
bok Garden Cookbook (som jag för övrigt rekommenderar varmt, massor med recept sorterade på huvudingrediensen). Vi får se hur det smakar.

Lägg tvättade, borstade smågurkor (eller skivad gurka) i salt ett dygn.
  • 3 msk salt till ett kg gurka. 

Skölj av saltlagen och packa gurkan i burkar tillsammans med:
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3-4 kvistar av timjan och lika mycket dragon
  • 1 msk pepparkorn (jag har använt långpeppar)
  • 2 lagerblad i småbitar
  • 2 torkade, smulade chilifrukter, styrka efter smak.
  • vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger

Häll på vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger så det täcker.

Förslut väl och förvara kallt och mörkt, i kylen efter att du öppnat burken.
Låt stå ca en månad innan du använder.

Eftersom inläggningen inte innehåller socker (som också är konserverande) är det viktigt att gurkorna är salta, för att öka hållbarheten, så slarva inte med saltningen.


Nästa gång jag skördar blir det test av ett recept på Bostongurka.
Har du nåt favoritrecept?