lördag 4 februari 2017

Såkalender

För att underlätta för mig själv har jag senaste åren skrivit in alla sådder i en Google-kalender. Det mesta är försådder i plugg, men det går ju också bra att så det lite tåligare ute i bänk, men då blir utvecklingstiden lite längre.

Klicka på händelserna så står den mer om vad och hur jag sått.
Eftersom jag bor i Skåne, zon 2, kan kalendern funka för de som odlar i motsvarande zoner upp till Mälardalen. Norr om det, och i kallare zon får ni fördröja sådderna en till två veckor, min gissning.
Kommentera gärna, det är kul att se hur våren utvecklas i vårt avlånga land.

Vill du lägga till denna kalender till den egen? Om du klickar på Google Kalender-länken längs ner till höger så får du upp ett val att lägga till.
Vill du ha aviseringar om när du skall så? Lägg till kalendern, klicka på kugghjulet uppe till höger på kalendern, välj Inställningar, Kalendrar-fliken, hitta Boängkalendern och redigera aviseringar för den.
Jag har valt att få ett mail dagen innan aktuell händelse.

Lycka till!


tisdag 31 januari 2017

Det där med ljus och förkultivering?

Nu dyker det upp massor med frågor om förodling, eller förkultivering av plantor, och hur man bär sig åt för att få fram fina plantor. Som vanligt finns det inte ett rätt svar, men så här gör jag.

Först riggar jag upp ett tillfälligt bord, två benbockar och två brädor bara. Över bordet hänger lysrör som fyndats på loppis. Sammanlagt finns här 5 rör på 30 W var. Armaturerna hänger i tunna kedjor från taket, på så sätt kan jag reglera höjden allt eftersom saker gror och växer.


För att underlätta vattningen har jag köpt underbevattningsbrickor från Willab. De har kanaler för vattnet, och gör att jag slipper vattna lika ofta, utan att dränka plantorna. På bilden nedan syns vattenkanalerna tydligt.
Hela den här odlingsstationen går ju att göra större eller mindre efter dina behov. En lampa för några krukor, två korta lysrör för ett pluggbrätt, eller ett hyllsystem med flera våningar om du behöver mer plats.

Sedan täcker man brickan med en kapillärmatta. Den suger upp lagom med vatten och gör att sådderna varken torkar ut eller står i vatten. Innan fröerna grott får man vara väldigt försiktig med vatten. Det kan vara idé att vänta med mattan till efter uppkomst om man har svårt att vattna lagom. 


När fröerna är sådda, för det mesta i pluggbrätt som jag gillar skarpt, ställer jag dem på brickorna för groning. Det är ganska varmt i rummet, strax över 20 grader.
Det som vill gro varmt och mörkt ställer jag på golvet under brickan. Vi har golvvärme, så den får man passa på att utnyttja.

Sådderna får stå kvar tills allt i brättet (eller det mesta iallafall) kommit upp.
Sedan bär jag dem vidare till nästa odlingsstation, vinterträdgården.Jag har lyxen av att ha ett isolerat växthus, en vinterträdgård, påbyggd mot köksväggen. Det är den allra bästa plats jag kan tänka mig för odling. Med direktutgång från köket, nära till hands så jag lätt kan använda även korta stunder till sådd och skolning.
Här har jag två högtrycksnatriumlampor som står för både ljus och värme. Jag försöker hålla mellan 15-18 grader, men det kan bli både varmare och kallare. Växterna verkar trivas i alla fall. På nätterna när lamporna är släckta stöttar jag med en värmefläkt om det behövs. Svala nätter är bara bra, då blir plantorna knubbigare.

Den här odlingsplatsen kan man ju skapa i en kall källare, ett garage eller annat utrymme där man kan få plats med lampor, och där det inte är för varmt. Här kan du också använda lysrör, men det går åt många armaturer om man skall täcka en större yta.
Högtrycksnatriumen (förkortas ofta HPS, high pressure sodium) täcker flera kvadratmeter, men drar också mycket, 400 W. Jag försöker korta tiden jag använder dem, ca en och en halv månad, så blir kostnaden inte så astronomisk.

När mina HPS-lampor gjort sitt byter jag kanske till LED istället. Än så länge är armaturerna dyra, men det kommer säkert att ändra sig med teknikutvecklingen.En annan plats jag har för odling är varmbänken, men den berättar jag om i ett annat inlägg.

Ha en fin vecka!
Anette