lördag 26 september 2015

Egna russin till jul!Apropå senaste blogginlägget om alla kärnfria druvor vi odlar.....
Nu har jag också testat att göra russin.
Sex hekto fina torkade Himrod-druvor ligger nu här i en skål.
De kommer att sparas till glögg och julbak tror jag (om jag inte lyckats smygäta upp dem innan dess)
Egentligen är det nog inget energispartips att torka druvor här i Sverige. Min torkugn fick gå i två dygn ungefär för att få dem klara. Men vad gör man inte...
Om jag passar på när värmen ändå behövs känns det inte lika syndigt. Och det är så förtvivlat roligt att testa hur många olika saker man själv kan framställa av det man odlar. Så nu är russin också med på listan. ;)

Så här gjorde jag:

Plocka väl mogna druvor. Ju sötare desto godare russin förstås. Skölj väl, jag har ofta fåglar och annat som hälsar på i växthuset!

Koka upp vatten i en stor kastrull. Doppas snabbt klasarna i det kokande vattnet.
Det här gör jag för att druvorna skall få lite skalsprickor.
(Det är både för och nackdelar med den här metoden tycker jag. De torkar snabbare, men å andra sidan blir det kletigare arbete med att kvista av dem och sen att få dem av torknätet/bakplåtsduken efter att de torkat, de fastnar lite mer. Jag har testat både med och utan dopp).

Plocka av alla druvorna och lägg dem på torkugnens brickor och ställ den (jag har en Excalibur) på "frukttemperatur", strax över 50 C. Det här funkar förstås också i en vanlig varmluftsugn, använd bakplåtsdukar, papper fastnar mer.

Se till druvorna då och då och byt plats på plåtarna om de torkar ojämnt.
Var beredd på att det tar tid som sagt.

Jag förvarar de färdiga russinen i konservglas i skafferiet, men är man rädd för mögel (om de inte torkat tillräckligt) kanske det funkar att frysa dem också? Har inte testat, men skulle tro att det går bra.

Nu skall jag leta fler druvrecept. Det hänger mycket kvar där ute i växthuset.

Trevlig söndag!
Anette


tisdag 22 september 2015

Kärnfria druvor är grejen!

I vårt gamla växthus fanns, när vi flyttade hit, ett par imponerande vinstockar. Druvorna var goda, men mer lämpade för att göra vin på än att äta. I ett par års tid funderade jag på hur vi skulle göra, och under de åren tog en god vän hand om det mesta av skörden. Vi hann aldrig äta upp allt och det var svårt att göra nåt annat än dryck/gelé av dem.
Så bestämde jag mig för att byta, och numera odlar jag tre kärnfria sorter istället.
Den äldsta rankan är en Himrod.
Små, söta gröna druvor, men en speciell smak. Jag tycker den påminner om blåbär och fruktköttet är lite "kornigt". Rankan är väldigt snabbväxande och rikgivande. En tacksam första sort om du vill ha kärnfria druvor.Nästa sort är Red Flame, eller bara Flame (som jag tror den skall heta). Den har också tagit fart, har stora välfyllda klasar av en blåröd druva. Smaken är söt och god, mer klassisk ätvindruva.
Den tredje sorten är Einset.
Den har inte vuxit lika snabbt, men det kan bero på konkurrens från annat i växthuset och att den står aningen torrare. Färgen är matt röd och smaken väldigt speciell. Det brukar stå att den smakar smultron, men jag har associerat till ananas. Det låter kanske konstigt, men den är jättegod, vår klara favorit just nu. Vi får se om klasarna blir lika välfyllda med tiden.Det är en speciell känsla att sitta och fika under klasarna. Lite skräpigt, ja, men det får det vara värt.
Jag har pressat must som vi frusit ner. Den blir ganska fadd och tjänar på att blandas upp med nåt syrligare eller kryddas, tex med julkryddor.
Ifjol kokade jag chutney på druvor och äpple och en variant fick smak av fänkålsblom (lakritssmak).
Det blev också en druvgelé med julsmak (pomerans, kanel, nejlika mm) och en gelé på vindruva och krusbär med smak av ingefära och stjärnanis.
Allt detta går ju lekande lätt när druvorna är kärnfria!
I år har jag för första gången testat att torka druvor.
Vi har en Excalibur torkugn, men det lär funka lika bra i vanlig varmluftsugn. Var beredd på att det tar tid bara. Ca två dygn i torkugnen, vid 52 grader.Nu är det dags att surfa runt och fundera på årets druvprodukter. Det är inte kul att göra samma, så lite nya recept blir det säkert.
Har du några tips?

Ha det bra så här i skördetid!

Anette