måndag 1 september 2014

Bästa chilin :)

Idag har jag skördat chili och paprika i växthuset.
Paprikan fryser jag som den är, sköljd och rensad bara, så den är färdig att använda i matlagningen i vinter.
Jag älskar paprika i grytor och i ugnsstekt mat. Mums.

Chilin torkar jag mest. De med tunt fruktkött hängs upp i taket, trädda på tråd, de lite mer tjockväggiga rensar jag och torkar i torkapparaten, varning för chiliångor!

Hinner jag med kokar jag chilisås på de färska också. Jag gillar de sorter som inte är för starka, men fruktiga i smaken, som tex Gorria, Espelette, Guajillo med flera.

Här är recept på en söt och medelstark sås (om du använder liknande sorter som jag nämnde ovan):



















Chilisås
Rensa och skär ner i en tjockbottnad gryta:
1 kg chilifrukt
½ kg äpple ( 1 kg om du har starkare chili)
½ kg lök
1 hel vitlök

Tillsätt:
1,5 kg socker (provsmaka mot slutet, jag ökar sockret om jag har stark chili)
Till brun rocoto använder jag muscovadosocker och rörsocker, då det är smakrikare.
2 msk salt
5 dl ättikssprit (12%)
2 msk kryddpeppar
10 kryddnejlikor (Knyt in kryddorna i en liten tygpåse om du vill ta upp dem igen efter koktidens slut, thésil funkar också)

Koka samman allt, i cirka 1 ½ timme utan lock.
Mixa om du vill ha slät konsistens, annars är det gott med lite textur.
Värm de väl rengjorda glasburkarna i ugnen under tiden, de skall vara varma när du öser upp chilin annars kan de explodera.
Förslut direkt med rengjorda lock.
Låt svalna.
Förvara kallt.