tisdag 6 januari 2015

Bondbönor!

Nu när jag sitter med fröbeställningar för sommaren 2015 kommer jag på att jag inte skrivit något om folårets succé, bondbönorna. Jag kunde inte drömma om att de skulle vara så goda. Färska direkt från baljan är de en delikatess. Förvällda och frusna, fortfarande goda, och torkade duger de gott till vintermat. Jag odlade två olika sorter förra året, den vanliga Green Hangdown och så Jubilee Hysor.
Båda var bra, men Jubilee Hysor gav den där extra bönan som gjorde att skörden blev riktigt bra.
Tror jag räknade ut att jag skördade ca ett kilo per sträckmeter, skalade bönor.Här är länk till T&M som säljer den sorten.
http://www.tandmworldwide.com/vegetables/vegetable-seeds/pea-and-bean-seeds/broad-bean-jubilee-hysor/802TM


I år blir det 4-5 olika, minst!

Anette


måndag 5 januari 2015

Hur samodlar man grönsaker och blommor?

Ja, hur gör man? Det är inte så krångligt.

De flesta sommarblommor och grönsaker vill ha precis samma odlingsbetingelser. De vill ha god näringsrik jord i full sol. Så vill du göra köksträdgården till något mer, planera in lite blomning också.


Utmaningen ligger inte i att odla blommor, den ligger i att hitta saker som blommar länge, länge. Helst lika länge som den tid grönsakerna tar att utvecklas och stå skördeklara. Jag försöker hitta sorter som funkar mellan juni/juli och fram tills frosten tar dem.

Sen får man fundera på hur de skall samsas. Har du gott om plats kan du ju odla dem med rensutrymme emellan. Har man inte det, eller vill få en heltäckande grönska försöker man hitta sorter som kan samsas väl med grönsakerna, sk vävarväxter. De tar inte mycket egen plats, de tittar helt enkelt upp där det blivit ett mellanrum.

Jag kör en kombination av metoderna. Längs kanterna på köksträdgården odlar jag sånt som försvarar sin plats, som inte släpper fram en massa ogräs, tex wave-petunior. De har en otrolig växtkraft. Rankorna kan bli meterlånga och jag får ofta gå fram med häcksaxen då de tagit över gångarna också.

Inne i bäddarna vill jag hellre ha vävarväxter. Bra sådana är sommarslöja, blomsterlin, lejongap, jätteverbena, klint och blomstertobak. Det är inte jättemånga sorter som klarar kraven på att vara riktigt långblommande, men som tur är finns de ofta i flera olika färgställningar, så man kan variera sig ändå.

I år blir det ett riktigt färgstarkt tema med cerise och körbärsrött. Jag kommer att kombinera det med en hel del rödbladigt och hoppas på en effektfull plantering.

För att få en uppfattning om färgernas samverkan brukar jag göra små collage på de valda sorterna.
Sen är ju den dominerande färgen ändå alltid grönt, så det blir alltid lugnare än man tänkt sig.

Det är alltid roligt att titta tillbaka på de olika årens växtval. För att se vad som fungerade och vad som var mindre lyckat.

Bilder från min potager från åren 2011-2014.
2014


2013

2012:

2011:


Nu hoppas jag på ett fint odlingsår 2015.

Anette