fredag 25 mars 2016

Spara på jordpåsarna, använd hästgödsel!

Nu är det många som bygger nya odlingar, i pallkragar och på friland, i krukor och växthus.
Ifjol anlade vi också en lite mindre odling, med fyra dubbla pallkragar.

Så här gjorde vi för att lägga ner minsta möjliga arbete och spara på jord mm.

Först rullade vi ut en markduk på gräsmattan. Ju bättre kvalitet desto längre håller den förstås. Det här var en bit vi hade över efter att vi anlagt gångar i trädgården.
Markduken skar jag sedan ett kryss i, vek upp duken mot kanterna på pallkragen och sköt fast den med vanlig häftpistol.
Kragarna är oljade med linolja invändigt och målade med svartpigmenterad tjära utvändigt.



Pallkragarna fick sedan ett lager tidningspapper i botten. Det hindrar gräset att växa upp genom jorden.


För att spara på jord fyllde vi sedan kragarna med komposterad hästgödsel. Det går även att använda färsk, men då kommer den att brinna så man får vänta lite med att plantera/så i den.
Gödseln vattnades sedan igenom ordentligt. Ovanpå gödseln hällde vi en vanlig påsjord, en till varje krage, mer gick det inte åt.
Runt kragarna, ovan markduken, täckte vi sedan med halm. Flis hade också fungerat bra. Grus hade krävt en kant runt om för att inte rinna ut i gräsmattan.
(Om ni undrar vad det är för grön kant, så är det en snigelbarriär som vi också testade). 


Senare på sommaren såg odlingen ut så här, fyra kvarter och en liten spalje för bönor och ärtor.
En dags arbete om man har allt material hemma.
Easy-peasy!

God odling!
Anette





PS, I flera kommentarer har jag fått frågor om den färska gödseln. Givetvis är det bättre om den är bränd/komposterad. Då är näringsämnena snabbare och lättare tillgängliga. Men efter att ha odlat i varmbänk i många år vet jag av egen erfarenhet att det växer bra även på färsk gödsel som fått snabbkompostera i bänk. För att den skall göra det behöver det vara en viss volym, och den skall gärna "kryddas" med lite extra kväve. Urin är utmärkt, eller lite hönsgödsel utrört i varmvatten. Läs mer under taggen varmbänk. DS

måndag 21 mars 2016

Plugg och pod

Den här tiden på året gillar jag!

Visserligen är det förfärligt mycket att göra, allt skall sås, skolas, gödslas, grävas, fixas, men just skolningen är en av mina favoritsysslor.
Jag bullar upp med jordsäckar, krukor och brätt, och sen låter jag automatiken ta över mina rörelser. Tankarna kan vandra alldeles fritt, mellan att ta in växthusvärmen och solen i nacken, tranornas trumpetande och nyväckta humlors surr.
Radion är ett bra sällskap också, favoriten är P1, men efter ett tag har man (ärligt talat) hört repriserna lite för många gånger.
I år har jag nytt sällskap i skolningen. Jag har en ny mobil, med lite bättre teknik än de tidigare. Kan erkänna att jag alltid stått sist i familjens mobilkedja, dvs modellerna brukar vara minst 5 år gamla när de kommer i min ägo. Men så i somras köpte jag min första egna (var jag sist eller?) mobil. Inget arv!
Med mobilen kan jag nu lyssna på podar. Och vilken perfekt kombination, att få sällskap av det ena odlarproffset efter det andra under tiden man arbetar.
Hittills har jag skolat lök med Anders Stålhand, krukat vinbär med Elisabeth Svalin-Gunnarsson, skolat rotselleri med Lena Israelsson och Karin Berglund.
Ett öra till poden och ett öra till tranorna.
Livet är bra!

Odlarna, en podcast av Olof Söderén och Anna Rökaeus.