torsdag 16 juli 2015

Plantera häckar!

Nu börjar allt vårt slit med att flytta och plantera häckar ge resultat.
När vi köpte Boäng fanns här gott om buskar och träd. Förra ägaren var trädgårdsanläggare och förökade mycket av sitt eget växtmaterial. Bland annat fanns det långa rader av buxbom och idegran. Allt stod tätt, tätt tillsammans i förökningsrader och var ganska förvuxet innan vi hann ta hand om det.

Många arbetstimmar och år senare, när vi klippt ner, grävt upp och flyttat, så börjar slitet ge utdelning. Trädgården på framsidan har fått inramning av idegran och buxbom, både den bredbladiga och den vanliga småbladiga. Visst är det mycket klipparbete, men jag är så glad att vi tog chansen att ta tillvara allt detta material.

Sen har vi köpt mer under åren och planterat i de andra delarna av trädgården, men där är de inte så färdigvuxna att det är kul att fota.

Med häckarna har vi valet att arbeta med lökar, perenner, rosor mm, men den dagen vi inte orkar sköta det kan vi nöja oss med sånt som maskinerna klarar av, gräs, grus och häckar. Då får någon annan komma hit och klippa :)

Har du platsen, sätt häckar och träd i din trädgård. Åren går fort och snart har du härligt höga häckar runt dina trädgårdsrum!

 Ja, vi borde finna en ny plats för soptunnorna ;)
Och elstaketet är inte det vackraste, men behövs pga vildsvin och annat fyrbent.


Apropå sniglar och snigelpellets

Idag har debattens vågor gått höga efter ett inlägg på sociala medier att Snigelfritt dödar igelkottar i mängd. Som så ofta, när man bemödat sig att försöka spåra källan, visade det sig inte vara riktigt sant.  Det var danska igelkottvänner som fått rapporter om sjuka och döda igelkottar. Man misstänker att trädgårdsägare, i sin desperation över massinvasionen av sniglar i år, tar till pellets med metaldehyd i, snigelmedel som är tillåtet i resten av EU, men inte i Sverige, och inte i Danmark heller vad jag förstår. Ingen analys av de sjuka/döda igelkottarna har gjorts, men man hade jämfört symtomen med de som hundar fått efter att ha ätit metaldehydpellets.

Tittar man på förpackningarna av Schneckenkorn/Slug Pellets mm som säljs i Tyskland och England märks de som varande säkra för både husdjur och igelkottar, men vad som är sant och riktigt vet jag inte. Jag vet bara att det är lätt att blåsa igång en storm utan att kolla fakta.

Vi kan nog vara trygga i att järnfosfatprodukter, som Snigelfritt, Ferramol och Sluxx m fl är de minst farliga på marknaden nu.

I Sverige säljs för övrigt inget annat, inte heller till yrkesodlarna.
Metaldehydpreparat har inte varit godkända i Sverige på länge, och Mesurolet (som tidigare var tillåtet i yrkesodlingen och innehåller metiocarb) miste tillståndet under 2011, med utfasning fram till 2013.

Våra igelkottar föredrar kattmat :)


Det är alltid bra att kolla källorna innan man sprider ett budskap.

Länkar för den som vill läsa själv.

Artikeln i Jyllandsposten: http://jyllands-posten.dk/indland/ECE7867339/Pindsvin-d%C3%B8r-i-massevis-i-%C3%B8jeblikket/

Registreringen för Mesurol:
http://webapps.kemi.se/BkmRegistret/Kemi.Spider.Web.External/Produkt/Details?produktId=915&produktVersionId=929

Uppgifter om gamla registreringar för metaldehydpreparat:
http://webapps.kemi.se/BkmRegistret/Kemi.Spider.Web.External/Aemne/Details/208
söndag 12 juli 2015

Rosa saft och marmelad av fläder

Idag skall jag starta den rosa flädersaften och sedan blir det marmelad på resterna.
Tur man kan söka i sin egen facebook-logg när man glömt spara recept.
Om du har rödbladig äkta fläder i din trädgård är det ett tips att ta vara på blomningen. Saften blir så vacker. Efter du har silat av saften följer du receptet nedan:

Ta vara på citronerna och ev kryddning. (I år hackade jag även ner lite av fläderblommorna för att få mer substans och färg på marmeladen). Koka de tre citronerna (räkna om ifall ni gjort större sats) i 5 dl vatten eller saft tills de är genomskinliga, ca 30 min, jag skar dem inte mer men det kan man göra. Ta bort kärnor och kryddor, jag hade kanel- och vaniljstång. Tillsätt ca 5 dl socker, koka tills marmeladen är 104-5 grader, ös upp i varma rena burkar och förslut direkt.

Lycka till!