tisdag 16 december 2014

Att odla sin egen middag

Vi äter ju helt i säsong, eftersom vi äter det som finns, när det finns.
Just nu är det olika sorters kål, mangold, purjo och rotfrukter som står kvar på sin odlingsplats.

Så idag blev middagen ugnsbakade svartrötter med äpple och timjan. Till det en palsternackssås och så några lammkotletter. Vi har ju inga egna djur, men det finns gott om bekanta som har, så det brukar inte vara något problem att tinga lammkött på hösten. Just det här lammet var av rasen rya och har gått som beteskompis på en hästgård. Slaktat och packat på ett slakteri några kilometer från gården. Kan inte bli så mycket bättre. Jag är så tacksam att någon orkar ha jobbet att sköta djuren på det här sättet och dessutom låter oss köpa.

http://www.arla.se/recept/oxfile-med-svartrotter-och-ugnsbakat-apple/

Här kommer en länk till receptsidan för den som blev sugen. (Kan speciellt rekommendera såsen!)
Originalreceptet är med oxfilé, men se det har vi ingen i frysen.

söndag 14 december 2014

Trädgårdsmästargym - och varför jag höstgräver.OK - Idag blir det grävning av kökslandet.

Det har regnat så förfärligt det sista att jag i det längsta väntat med att vända jorden. 
Egentligen behöver jag inte höstgräva köksträdgården längre, då jorden är fin och mullrik och klarar sig med vårgrävning (då jag tillsätter hästgödsel också),
Men så har vi ju de där sniglarna.
En riktigt sen vändning av jorden minska risken att det övervintrar unga sniglar i bäddarna, så därför blir det lite extra motion idag.
Ju senare desto bättre för att störa sniglarna, och även för att inte regnen skall laka ur jorden mer än nödvändigt. Nu lär bäddarna frysa snabbt igen.

Även andra skadedjur minskar i antal när jag tömmer bäddarna på allt grönt. Knäpparlarver övervintrar i större antal om det finns kvarglömda rötter och knölar, tex potatis, morötter mfl. De förhatliga harkrankslarverna söker vinterskydd i grästuvorna. Ger jag vintermat till dem så knaprar de i sig mina utplanterade små grönsaksplantor till våren. De är fruktansvärt glupska i april/maj.
Så en total tömning minskar skadetrycket.

Jag vet att det talar emot teorierna om gröngödsling, men man får anpassa sig efter sina lokala förhållanden. Vissna växtdelar går däremot bra att yttäcka med, tex löv, halm mm. Men då skyddar jag ju även sniglarna , så det är en balansgång, som så mycket i livet.


Nu tar jag även upp de sista rotsakerna, rödbetor, palsternackor, svartrötter och en och annan kvarglömd potatis. De åker in i matkällaren för vinterförvaring.

Glad tredje advent till er alla!