tisdag 30 oktober 2012

Mera spännande

Så idag kom jäsningen igång, snabbt och lätt så långt. Det kluckar hemtrevligt, ingen stormjäsning ännu.

Sen kom det ett stort paket med Schenker. Jag har äntligen fått napp på en stor rostfri Saft-Maja, eller Mehu-Liisa som den heter i hemlandet Finland. Det här exemplaret såldes begagnat på Blocket. Toppen!
Har länge tänkt att vi skulle sluta använda vår aluminium-Maja. Kokar man mycket saft är det onödigt att utsätta sig för fällning av aluminium i saften (som ju ofta är sur och ger ökad fällning). Det finns ju teorier om att aluminium ökar demensrisken mfl hälsofaror.


Lika glad som jag blev över paketets innehåll blev katterna över ännu en kartong att gömma sig i ;)


måndag 29 oktober 2012

Spännande saker i köket

Oj vad det händer saker i köket så här års.
Förutom att göra chilisalt, örtsalter, mjölksyrejäsning och inkokta tomater fick vi i ett ryck och körde iväg för att få pressat ett par backar till med äpplen.
Frysboxarna börjar bli fulla, så istället för att frysa juicen tänkte vi göra ett försök på cider.
Inte för att jag har några illusioner om att den skall bli särskilt god, men det kan ju vara kul att försöka när vi nu har så gott om frukt (som blivit väl mogen och snart bara skulle duga till fågelmat).
Så här kommer ett par bilder för stöd till minnet nästa år när jag funderar på hur jag INTE skall göra ;)
Nybörjarfelen lär bli många.

Äpplena är väl mogna Aroma och Gul Rickard, ungefär hälften av varje.
Sockerhalten var hög, 60 stannade mätaren på. Indikerar att frukten är väl mogen om jag förstått det hela rätt. Ph var lågt, mycket syra alltså. Jag köpte fel sticka, så jag får gissa att färgen på testfältet i mitten kanske motsvarar 3,2 eller så.....
Sen var det dags att lösa upp jästen i ljummet vatten. Enligt olika råd på nätet skulle man använda champagnejäst. Vi får se om det blev ett bra val. Försäljaren i affären gav oss den här franska jästen, EC-1118. Jag gjorde ingen startkultur utan rörde ner jästen i jäshinken direkt. Hoppas det funkar, annars får vi köpa en påse jäst till. Det var i mesta laget med en hel hink must också....
Nu håller vi tummarna att det hela startar snällt. Lär ta lite tid eftersom musten stått i uthuset och var kall (för att inte börja vildjäsa innan jag fick dit jästen). Rapport följer.
Berätta gärna om ni har goda råd :)