Spännande saker i köket

Oj vad det händer saker i köket så här års.
Förutom att göra chilisalt, örtsalter, mjölksyrejäsning och inkokta tomater fick vi i ett ryck och körde iväg för att få pressat ett par backar till med äpplen.
Frysboxarna börjar bli fulla, så istället för att frysa juicen tänkte vi göra ett försök på cider.
Inte för att jag har några illusioner om att den skall bli särskilt god, men det kan ju vara kul att försöka när vi nu har så gott om frukt (som blivit väl mogen och snart bara skulle duga till fågelmat).
Så här kommer ett par bilder för stöd till minnet nästa år när jag funderar på hur jag INTE skall göra ;)
Nybörjarfelen lär bli många.

Äpplena är väl mogna Aroma och Gul Rickard, ungefär hälften av varje.
Sockerhalten var hög, 60 stannade mätaren på. Indikerar att frukten är väl mogen om jag förstått det hela rätt. Ph var lågt, mycket syra alltså. Jag köpte fel sticka, så jag får gissa att färgen på testfältet i mitten kanske motsvarar 3,2 eller så.....
Sen var det dags att lösa upp jästen i ljummet vatten. Enligt olika råd på nätet skulle man använda champagnejäst. Vi får se om det blev ett bra val. Försäljaren i affären gav oss den här franska jästen, EC-1118. Jag gjorde ingen startkultur utan rörde ner jästen i jäshinken direkt. Hoppas det funkar, annars får vi köpa en påse jäst till. Det var i mesta laget med en hel hink must också....
Nu håller vi tummarna att det hela startar snällt. Lär ta lite tid eftersom musten stått i uthuset och var kall (för att inte börja vildjäsa innan jag fick dit jästen). Rapport följer.
Berätta gärna om ni har goda råd :)
Kommentarer

Låter spännande! Kanske blir succè och nästa projekt blir AB Boängs Cider:) Ha det gott/Monne
Vilket kul projekt. Jag tror säkert den blir god, speciellt om den får stå och klarna länge efteråt.
M/S Design sa…
Vad spännande!!
Letar recept på desertvin till druvorna vi plockat.
Mariana
Allis sa…
Detta låter spännande, det är kul att prova nytt ibland.
Lycka till!
Carolina sa…
Lycka till!

Här jäses det bara öl ;)

/C
Malin sa…
Jag har en finfin ph mätare om det kan behövas...
Varför inte vildjäst? Det låter så spännande...
Kanske en smula eller...ja en droppe svårkontrollerat...
Anmäler mig till avsmakningspanelen - helt frivilligt!
Kram m
Lisa sa…
Oj så kul ! Hoppas du rapporterar hur det går. Har tänkt i flera år att prova, men inte kommit till skott. Om du gör alla nybörjarfelen så kanske vi andra vågar prova sen ;-) Ha en fin vecka !
Lisa/Lisas trädgård
Tistel sa…
Väldigt spännande! Jag gjorde också äppelmust och funderade på om man kunde göra cider, men insåg att jag hade lite för mycket annat att göra. Kanske nästa år, väntar med spänning på fortsättningen!
Försökte skicka ett inlägg nyss men det verkade strula, hoppas det inte blir dubbelt.
Härligt, Anette! :) Ja, som du såg ska jag också iväg och musta, men den blir pastöriserad, så jag får väl göra lite 'hemmust' om jag ska testa jag med och det är klart att man blir sugen! ;) Ska ta tag i mjölksyrandet med, ska bli kul att höra vad du tycker om chilisaltet! Ha det fint! :) Mia
Glömde säga - det finns speciell ciderjäst med... Om det nu mot förmodan inte skulle börja jäsa hos dig? Kram /Mia
Boäng sa…
Tack alla. Jo jag testar nog en sats med ciderjäst också. Kan vara kul att jämföra och vi har så förtvivlat med äppen i år. Plockade säkert 10 backar till idag, och har ändå massor av fallfrukt kvar som går till grannens vildsvinsåtel.
Chilisalt är toppen Mia. Gillar speciellt det jag gjorde på Ancho.
Det ska bli roligt att få höra om dina erfarenheter, Anette! Har också funderat på egen cider, men inte haft riktigt tid och ork för att ta itu med det. Skulle vara så himla roligt att pröva!
Lycka till och håll oss underrättade!

Kram!
Hej! har just hittat din blogg, därav den sena kommentaren! Det låter spännande med hemgjord cider, det skulle jag också vilja pröva. jag har recept liggande nånstans. Måste bara komma på ett bra sätt att pressa frukten då det inte finns nåt musteri så här långt norrut. Det blir intressant att få höra om resultatet!

Populära inlägg