söndag 10 januari 2016

Renovera din gamla gjutjärnspanna!

Jag är väldigt svag för gamla bruksföremål. Vi är nog många som har svårt att passera en fin gammal tallrik, gamla bestick, en kolstålskniv eller gjutjärnspanna på loppisen.

Så jag har samlat på mig några olika stekjärn. Både från släktingar (tack farmor Berta!) och från auktioner och loppisar. Men sen står man där och tittar på dem och tänker att  - Usch vad du ser smutsig och äcklig ut.

Flera har jag kunnat få ren bara med lite skrapning och disk, men nu bestämde jag mig för att testa helrenovering. Inspirerad av några olika artiklar på nätet drog jag igång.

Så här gjorde jag:
Fyll en plastspann med vatten och tillsätt en halv flaska kaustiksoda (kallas ofta bara propplösare idag). Tänk på att sodan är starkt frätande, akta ögon och händer och gör arbetet någonstans där det är välventilerat! Skyddsglasögon och handskar anbefalles!
Låt pannan stå i lutblandningen ett bra tag, kanske ett dygn, beroende på hur tjocka lager som bränt in. Ta upp den ur badet, (glöm inte handskar), spola ren med vatten och börja sedan ta bort det fastbrända med en spackel, svinto eller stålborste. Gör ren så långt det går och sänk ner i lutbadet igen om det behövs. Min värsta panna tog flera dar på sig att bli tillräckligt ren.

När du är nöjd så putsa ren pannan och sänk sedan ner den i en hink med ättiksvatten (vi använde ogräsättika, billigare). Här skall den stå en timme ca.

Ta upp pannan, spola av den med kallt vatten och gör ren den igen. När du är nöjd torkar du den helt torr. En ren panna har stålgrå färg.


Sätt på ugnen på 250 grader C, olja in pannan med en neutral olja, tex solros, lin eller med ister. Torka av allt överflödigt fett. Ställ in pannan upp och ner i ugnen och låt ugnen gå upp i värme till 250, vänta en halvtimme och stäng sedan av värmen. Låt allt svalna.
Upprepa inoljning och uppvärmning tills pannan har fått tillbaka sin svarta heltäckande färg. Det är fettet som omvandlas till en polymer om jag förstått det hela rätt. Det blir ett skyddande lager på järnet som inte går bort av vanlig användning eller snäll handdisk. Jag fick göra 4-5 behandlingar på dem i bild nedan.



Läs gärna de länkar som jag tog min information från innan du bestämmer dig för att testa, och gör så som du tycker passar dig.

http://www.rodalesorganiclife.com/home/how-to-make-an-antique-cast-iron-pan-look-brand-new

I en länk skulle man förvärma pannan innan man oljade in den, men hur lätt är det att olja in något som är 250 grader varmt? Aj aj aj kan jag säga efter att ha testat. Frestas inte heller att lägga på tjockt med olja, då förblir den kletig. Flera supertunna lager alltså.

http://ohmansmatovin.com/2012/09/10/fixartips-basta-gjutjarnspannan-for-en-femma/

Idag provstekte jag ägg i den första egenhändigt renoverade pannan. Yes!





Lycka till.
Anette



4 kommentarer:

Ramslöksfrossa sa...

Tack för jättebra tips Anette. Jag har hittills bara haft ett bra recept på vardagsrengöring (enligt min farmors recept) där stekgärnet rengörs med olja och salt, gärna flingsalt, som gnids in i pannan med hushållspapper. Det där ingrodda som sitter på utsidan har jag däremot aldrig haft något bra recept på. Tusen tack!

Ramslöksfrossa sa...

Tack för jättebra tips Anette. Jag har hittills bara haft ett bra recept på vardagsrengöring (enligt min farmors recept) där stekgärnet rengörs med olja och salt, gärna flingsalt, som gnids in i pannan med hushållspapper. Det där ingrodda som sitter på utsidan har jag däremot aldrig haft något bra recept på. Tusen tack!

Laila sa...

Suveränt! Har sparat en gammal gjutjärnspanna av nostalgiska skäl, så när det blir vår och man kan slabba ute på tålig plats ska jag testa ditt tips!
Apropå tips, du som kan dagliljor, har du någon vit rikblommande lättskött daglilja?
Allt gott!/Laila

Boäng sa...

Lycka till med era pannor, här är vi inne på renovering av nummer 5 och 6 nu ;) Laila, jag skulle testat Gentle Shepherd eller White Temptation.
Det finns egentligen ingen rent vit dock, de är mer eller mindre crémefärgade.