onsdag 26 augusti 2015

Oljekonserverade tomater

Jag gillar Camilla Plum!
Jag följde hennes TV-program så gott jag hann med.
Nu finns recepten på Danmarks Radios sida DR2.

Det recept vi använt mest är det på inkokta tomater.



Så här gör jag:

När det börjar bli lite mer tomater än vi hinner äta skördar jag av de som är mogna. Lite spruckna gör ingenting, de spricker ändå lite under tillagningen.
Sedan rensar jag och sköljer dem. Små tomater får vara hela, stora kan delas.
Tomaterna packas sedan i vanliga glasburkar, jag använder 750 ml stora (som förstås skall vara väl rengjorda).
Med tomaterna lägger jag lite vitlök, (upp till en halv lök i en burk, snyggast är att skära den tvärs klyftorna), lite örter som basilika eller timjan, en tesked salt per burk.
Ofta ersätter jag örter och salt med två teskedar av mitt eget örtsalt, snabbt och lätt.
Häll sedan på olivolja, upp till en tredjedel av burken ungefär.
Olivoljan måste inte täcka tomaterna i detta stadie, det gör den sen när tomaterna vätskat sig och sjunkit ihop.
Sätt på locken på burken, skruva inte åt, det måste kunna pysa. Använder du konserveringsglas med gummipackning, så vänta med att sätta dit den.

Ställ burken/burkarna i en långpanna (med lite vatten på långpannan så olja inte bränner fast) i ugnen.
I Plums recept står det sedan att man skall ha ugnen på 110 grader, men jag brukar starta lite varmare (150) för att det inte skall ta så hiskligt lång tid.
Så fort ugnen är uppe i värme sänker jag igen till runt 120 grader.

Nu skall tomatburkarna stå i ugnen tills vätskan börjar koka. Det ser du på att det börjar stiga bubblor upp genom oljan (som lägger sig överst). Låt dem stå tills det bubblar friskt. Nu skall tomaterna ha sjunkit ihop så att de täcks av vätska. Gör de inte det så låt dem stå en stund till eller tillsätt mer olja.

Ta fram ett par ordentliga grytlappar, olja är varmt!
Stäng av ugnsvärmen, dra ut långpannan, skruva åt locken (lägg i packningen om du använt konservglas) och ställ tillbaka burkarna att svalna långsamt i ugnen.

När de kallnat torkar du av dem, kontrollerar att locken sitter fast (vacuum) och ställer dem till förvaring. De håller läääänge.

Av säkerhetsskäl använder jag aldrig denna produkt kall sedan. Om det skulle ha bildats botulinumtoxiner förstörs de av uppvärmning. Det är inte heller så lockande att äta kalla oljiga tomater ;)

Dessa burkar är toppen att ha när man skall laga mat under vintern. De förgyller allt!
Jag lägger lite fisk, kyckling eller lamm i en långpanna, kryddar lite om jag vill, och sen på med en burk. Vill jag så kompletterar jag med olika grönsaker, som lök, potatis, rovor, morötter, eller helt enkelt det jag råkar ha.
Sen ställer jag in allt i ugnen på långsam tillagning.
Som det doftar!



Lycka till med tomaterna!



Här är länk till Camillas recept, så kan ni läsa det och jämföra:
http://www.dr.dk/Mad/opskrifter/Madderholder/20090825155217.htm




måndag 24 augusti 2015

Favorit-favas

Bondbönor är ganska nya för mig.
Varför kan man undra, men jag misslyckades med odlingen en gång för länge sen, och sen dröjde det bara innan jag fick tummen ur att testa igen.
Men nu är jag väldigt förtjust i bondbönor.
De är lättodlade och goda och finns i en del olika sorter om man orkar leta lite.

Hittills i år har vi skördat och frusit in lite drygt 12 kg bönor. Då är de skalade en gång och förvällda.
Jag orkar inte skala dem en gång till, och därför skördar vi dem innan fröhöljet har blivit alltför hårt.

I frysen ligger tre gröna sorter:
Jubilée Hysor, en mycket stor böna som ofta ger 6-8 frön per skida. Vår favorit hittills.
Aquadulce, ganska stor och ganska lik JH men inte riktigt lika många frön.
Sigvard, en stor grön böna, gammal svensk kultursort, 4-6 frö per balja om jag minns rätt.

Idag hade turen kommit till skörd av Double Red och Black Russian.
Vi har redan plockat lite av de första baljorna, men nu klippte jag av plantorna för att kunna skörda av resten.






















Det blev en hel del skörd, trots att jag satt plantorna tätt och i dubbelrad. 


 De öppnade baljorna är så vansinnigt vackra. Det här är sorten Double Red. Röd blomma och röd böna. Dessa bönor är väldigt fasta, både hela skidan och sedan fröet. Liggande i skålen innan förvällning är de som finast.
Båda dess sorter ger lite färre bönor per skida, mellan 3-5. Skidorna är å andra sidan ganska många så skörden blir bra ändå.




Efter förvälling ser Double Red ut som en oliv ;)
Ser en sallad med fetaost och kalamataoliver framför mig.
Sorten Black Russian, i skålen nedan, är först grön och svartnar sedan allt mer när den mognar.
Kokvattnet blir helt svart, men bönan behåller en del färg i alla fall.
Efter förvällning gjorde vi en liten smaktest på Jubilée Hysor och dagens två sorter.
Smakskillnaden är mycket liten, men Jubilée Hysor får nog högst smakbetyg i alla fall. Mycket för att fröhöljet inte är så segt och även för att det var den böna vi upplevde som sötast.
Men som sagt, skillnaderna är mycket små.

Nu ser vi fram emot många måltider med härliga bondbönor i vinter. Och vi får dela med oss till ungdomarna och andra, det lär sluta på över 15 kg, allt är inte skördat ännu.
Och det kan nog vara lite för mycket av det goda :)