lördag 3 april 2010

Fördelen med pluggbrätt

Idag har jag skolat mina vaxblommor, Cerinthe major `Purpurascens´.
Här ser man tydligt vilka fina rotsystem de har när det är dags för omskolning. Nu när jag drar upp så många plantor varje år har jag köpt en sk uttryckare till mina brätt. Det går snabbt att få upp pluggen, och de skadas mindre än om man t ex använder en penna. Bra grejer kan man aldrig få för många av :)

Jag har också "skolat om" ett stackars Åkeröträd. Det stod ivägen för våra planer på baksidan trädgården i höstas. Så nu har det legat uppgrävt och översnöat hela vintern. Idag först hade jag tid att släpa det med minilastaren ner till dess nya plats, gräva ner det som var kvar av rötterna och göra en första inkortning av grenarna. Imorgon skall jag beskära det mer. Mest för att det inte skall vara så stort vindfång till sommaren, rotsystemet måste få en chans att etablera sig igen. Vi får se om det överlever. Jag håller tummarna.

torsdag 1 april 2010

Älskade vinterträdgård

Åh vad jag älskar min vinterträdgård!
Förutom att jag kan förodla allt jag behöver till köksträdgård och dagliljeträdgården så får man ju så mycket blommor att njuta på våren.
Ett litet smakprov av det som blommar nu.
Brugmansia arborea, en änglatrumpet med lite måttfullare proportioner.
En av de röda kameliorna

Pelargonen Bulls Eye Cherry och så kryprosmarinen igen, favorit i repris :)

Glad Påsk !tisdag 30 mars 2010

Sådags igen!

Nu var det v 13 och dags för mer sådder.

Från "grönsakslådan" har jag sått stjälkselleri, fänkål, palsternacka och mangold. Nu återstår bara de riktigt sena sådderna som gurka, pumpa och squash att förkultivera. Resten blir att så på plats ute i köksträdgården. Men än är jordtemperaturen bara 4 grader ute, så det är för tidigt, och för blött.

I den gamla diskettlådan stod det v 13 på några blomfröer också, vit ullupin `Biancaneve´, vit fylld rosenskära `Snow Puff´, dvärgvinda `White Ensign´ och mörkt röd Scabiosa `Dark Red´.  Ullupinen var ny för mig förra året. Det är en ettårig lupin som blommar hela säsongen med vita blommor över ett grågrönt bladverk, förmodligen torktålig. I min feta matjord blev det stora plantor! De vita rosenskärorna är favoriter, de svävar som fjärilar över allt annat. Effekten lär väl inte bli densamma med en fylld sort, men den måste ju testas.

I vinterträdgården blommar nu rosmarinen. Kryprosmarinen blommar alltid mest, den är så vacker!


Och så var det knölarna! Potatisen har fått var sin liten kruka, de ser så kul ut där de står som gubben i lådan och tittar upp. Jordärtskockorna har också fått komma ner i lite jord. Jag odlar numera en rak, mera lättskalad variant som heter Helianthus strumosus. Den smakar precis som vanlig jordärtskocka, hinner oftast inte blomma, och har en precis lika katastrofal följd på matsmältningen som den vanliga skockan.
Varning! bjud inte goda vänner på middag med massor av jordärtskocka, det kan bli pinsamt ;)

söndag 28 mars 2010

På begäran - om kålfjärilen.

Kul med feedback från bloggkompisar! Och på begäran då ett litet inlägg om kålodling :)


Jag älskar kål, men det gör ju ohyran också. Första fienden är jordlopporna.
Genom att förodla kålen inomhus i pluggbrätt och även kruka om dem en gång innan de planteras ut får plantorna ett övertag mot ohyran. Sedan får man passa dem vid torka, vattna lite extra, kanske strö aska runt dem om angreppen ändå kommer.
Senare på säsongen är det ju kålfjärilens larver som är det stora hotet.
Jag vill absolut inte täcka min kål med fiberväv, det skulle ju förstöra hela iden med en potager.
Så vad gör jag, jo jag spanar, plockar de första larverna, och när de blir för många behandlar jag plantorna med en bakterie, Bacillus thuringiensis var. kurstaki, eller enklare ett preparat som heter Turex. Det säljs i välsorterade plantshoppar och på nätet av växtskyddsfirmor.
Effekten sitter i länge, så ofta behandlar jag bara en-två gång per säsong, även om det säkert vore bättre med fler behandlingar. Skörd får jag i alla fall.
Turex är ett pulver som rörs ut i vatten. Lättaste applicerar man med en vattenkanna, men du får bättre täckning på bladen om du sprutar ut det med en blomspruta.


Om Turex: Preparatet har en ganska påträngande doft (svavelliknande) som kan ge lite huvudvärk tycker jag. Som alltid med olika behandlingar skall man ha skydd. Jag byter alltid kläder och duschar efter en behandling, även om preparatet är Kravgodkänt och helt ofarligt för däggdjur.
Lycka till med kållandet!