torsdag 23 april 2015

Om grönkålsskörd och the "Hungry Gap".

Så här års kunde det vara ont om mat förr. Vinterförråden ekade tomma och det fanns inte mycket att skörda ännu. Då hade man ett extra gott öga till de grönsaker som kunde övervintra och skördas på till våren. En av dem är grönkålen, om man bor i sydligare delar av Sverige i alla fall.
Stockarna som står kvar i mitt land skjuter nya skott i bladvecken efter fjolårsbladen. Det blir ett nytt skott i varje bladveck, så de buskar till sig ordentligt. Passar man på att ta skotten innan de blommar kan man får en riktigt bra skörd.
Så det gjorde jag idag.


Plantorna har trots regn och blåst fortfarande hjälpligt fotfäste i landet.

Jag läste också ifjol om en engelsk grönkål som hade fått namn efter den här fina egenskapen, att ge skörd under "the hungry gap", dvs under perioden mellan fjolårsskörden och den nya skördesäsongen.
Nu gick det inte så där lysande med den i min trädgård.
Det var nog den av kålsorterna som fick mest angrepp av kålmalen. Plantorna blev deformerade, men de kom sig igen senare på sommaren. Vi skördade lite grann, men sparade plantorna för att se hur det skulle gå med övervintringen.
Men med det gick det nu inte alls. Det hade blivit ett väldigt hungrigt "gap" om vi varit beroende av just den här sorten bara. Stendöda stabbar är allt som återstår.Tur då att de vanliga krusbladiga sorterna givit desto mer.
Jag har skördat och förvällt under eftermiddagen, och strax blir det filodegspaj med grönkål och getost.

Ha en fin kväll!
Anette


söndag 19 april 2015

Hela plantresan....nästan.

Odling för mig är en stor del av livet, vissa tider på året nästan hela livet.
Som nu till exempel.

Under våren drar jag upp mycket plantor. Och det är inte den svåra biten, det krångligaste är att hitta rätt plats vid rätt tid. Balansen mellan ljus och temperatur. Jag tänkte berätta hur jag gör/tänker.

Den första tiden är inte så svår. Det mesta startar under lysrören i vardagsrummet.
Lite i varmaste laget nu framme i april, men i januari-mars var det helt perfekt.
Jag stänger av värmen i rummet och förlitar mig på lysrören bara.
Jag gissar att sådderna står i drygt 20 grader där under lamporna.
Nu är det gurkväxternas och sallatsbrättens tur. De är det sista jag sår av vårsådderna.
Direkt efter groningen kommer plantorna ut i vinterträdgården. Här är frostfritt men inte uppvärmt annat än med en liten fläkt och växtlamporna (högtrycksnatrium, de avger ganska mycket värme). Det funkar också perfekt i mars, men nu i slutet av april är det trångt, trångt.
Står solen på blir det snabbt för varmt också. Jag försöker hålla temperaturen runt 15 grader på dagen och ca 10 på natten. Det betyder att jag har öppet dörrar och fönster till långt fram på kvällen nu i april. Får tomaterna stå kvar här några dar till kommer de att ränna iväg....inte bra.

Alternativ till det här utrymmet kan ju vara ett växthus isolerat med bubbelplast, en inglasad balkong eller ett garage/förråd med extra växtbelysning.
Så nu börjar det eviga bärandet av backar. De mest köldtåliga flyttar först.
De flyttar ut i kallväxthuset, det gamla trähuset som stod här när vi flyttade hit (och en av anledningarna till att jag föll pladask för fastigheten).
Hade jag varit lite modigare hade jag burit ut tomaterna också, men vi har fortfarande nätter med frostvarning, så jag törs inte. Ett otätt glashus, som vårt, håller bara ca 2 grader varmare över natten än utsidan. Tomater skall ha minst 7 grader har jag hört, men jag hade kanske kunnat övertala dem att fixa 5 grader med, men inte 2-3......brrrr.
Är det soligt på dagen öppnar jag det här huset fullt också. Växterna blir finare om de står svalare.
Att ha sten och grus på golvet gör också att jag kan hålla nattemperaturen lite högre för växterna i backarna genom att täcka dem med odlingsväv. Bra när det är så kalla nätter som nu.

Alternativ till ett kallt växthus kan ju vara vanliga drivbänkar eller pallkragar med lock.Så jag längtar. Längtar efter det nya växthus vi bygger.
Inte lika stort och inte lika charmigt som det gamla, MEN i kanalplast, polycarbonat.
Det skall bli en fröjd att kunna ställa ut tomaterna ett par veckor tidigare. Och de kommer att tacka med att bli knubbigare och tuffare.


Så här långt har vi kommit med bygget. Det närmar sig!
Framför växthuset planerar jag sista steget i min odlingskedja, en bänkgård med gott om plats för avhärdning av plantor.
Sen är kedjan hel, cirkeln sluten, eller vad man nu skall säga ;)

Men nu skall jag gå och så lite fler brätt.
Häpp!