Hela plantresan....nästan.

Odling för mig är en stor del av livet, vissa tider på året nästan hela livet.
Som nu till exempel.

Under våren drar jag upp mycket plantor. Och det är inte den svåra biten, det krångligaste är att hitta rätt plats vid rätt tid. Balansen mellan ljus och temperatur. Jag tänkte berätta hur jag gör/tänker.

Den första tiden är inte så svår. Det mesta startar under lysrören i vardagsrummet.
Lite i varmaste laget nu framme i april, men i januari-mars var det helt perfekt.
Jag stänger av värmen i rummet och förlitar mig på lysrören bara.
Jag gissar att sådderna står i drygt 20 grader där under lamporna.
Nu är det gurkväxternas och sallatsbrättens tur. De är det sista jag sår av vårsådderna.
Direkt efter groningen kommer plantorna ut i vinterträdgården. Här är frostfritt men inte uppvärmt annat än med en liten fläkt och växtlamporna (högtrycksnatrium, de avger ganska mycket värme). Det funkar också perfekt i mars, men nu i slutet av april är det trångt, trångt.
Står solen på blir det snabbt för varmt också. Jag försöker hålla temperaturen runt 15 grader på dagen och ca 10 på natten. Det betyder att jag har öppet dörrar och fönster till långt fram på kvällen nu i april. Får tomaterna stå kvar här några dar till kommer de att ränna iväg....inte bra.

Alternativ till det här utrymmet kan ju vara ett växthus isolerat med bubbelplast, en inglasad balkong eller ett garage/förråd med extra växtbelysning.
Så nu börjar det eviga bärandet av backar. De mest köldtåliga flyttar först.
De flyttar ut i kallväxthuset, det gamla trähuset som stod här när vi flyttade hit (och en av anledningarna till att jag föll pladask för fastigheten).
Hade jag varit lite modigare hade jag burit ut tomaterna också, men vi har fortfarande nätter med frostvarning, så jag törs inte. Ett otätt glashus, som vårt, håller bara ca 2 grader varmare över natten än utsidan. Tomater skall ha minst 7 grader har jag hört, men jag hade kanske kunnat övertala dem att fixa 5 grader med, men inte 2-3......brrrr.
Är det soligt på dagen öppnar jag det här huset fullt också. Växterna blir finare om de står svalare.
Att ha sten och grus på golvet gör också att jag kan hålla nattemperaturen lite högre för växterna i backarna genom att täcka dem med odlingsväv. Bra när det är så kalla nätter som nu.

Alternativ till ett kallt växthus kan ju vara vanliga drivbänkar eller pallkragar med lock.Så jag längtar. Längtar efter det nya växthus vi bygger.
Inte lika stort och inte lika charmigt som det gamla, MEN i kanalplast, polycarbonat.
Det skall bli en fröjd att kunna ställa ut tomaterna ett par veckor tidigare. Och de kommer att tacka med att bli knubbigare och tuffare.


Så här långt har vi kommit med bygget. Det närmar sig!
Framför växthuset planerar jag sista steget i min odlingskedja, en bänkgård med gott om plats för avhärdning av plantor.
Sen är kedjan hel, cirkeln sluten, eller vad man nu skall säga ;)

Men nu skall jag gå och så lite fler brätt.
Häpp!

Kommentarer

Man blir verkligen super imponerad av dig!!! Man skulle vilja gå i dina fotspår och bara suga upp lite av din kunskap!!! Här är en till som längtar efter ett växthus.
Allt gott! Mari
Härligt att se dina odlingar, Anette! Jag känner mig plötsligt så 'normal' då! ;) Du har en väldigt fin ordning i allt, det är jag lite avis på - du vet ju, som varit här! Mitt större växthus (- var det byggt när du var här?) är ju också i polycarbonat, även om det är ett gammalt trädgårdsmästarväxthus och det hade jag tänkt byta ut sidorna in mot trädgården till gamla bänkfönster jag fått, men egentligen är det kanske tossigt med tanke på värmen, fast jag har ju ett till i helplast, så det går väl, än står allt i uterummet, men den här veckan börjar den stora vandringen här med! En fråga - varför har du nätat in din fina glasveranda? Katten? Ha det bäst! :) Kram /Mia
Boäng sa…
Ja det hade varit kul en arbetskompis Mari!
Mia, rätt gissat, katterna går in och lägger sig på brättena, eller jagar varandra, eller äter upp helt enkelt. Måste stänga även stora växthuset med nätdörr.

Rose sa…
Tak for rejsen, det var lærerigt og inspirerende :)

Populära inlägg