tisdag 8 oktober 2013

Mera cider!

Idag pressade vi mera äpplen.
En 25-literskagge till med cidermust blev det. Den här gången var det Aroma och Gul Rickard som kom i kläm, tillsammans med lite vildäpplen från Bohuslän. Tack Monika!
Till musten, som håller 1060 i oeschle-värde (sött), sätter jag den här gången en annan jäst, en ciderjäst från Humlegården.
Hoppas att beskrivningen gör den rättvisa.

Ciderjäst (Vintner's Choice 4766 Activator)

måndag 7 oktober 2013

Must- och cidersäsongen är här!

Nu har vi börjat musta igen. Älskar doften av nypressade äpplen!
Och för att jag skall komma ihåg vad jag gjort dokumenterar jag det här på bloggen.
Har redan haft användning av min anteckningar från ifjol :)

Den första hinken tänkte vi vildjäsa på franskt manér. Lite pirrigt, men nån gång måste ju vara den första.
Det är Filippa-äpplen, lagom syrliga med mycket smak.
Här är en jättebra artikel som förklarar cidertillverkning på "franska".
http://www.alternativ.nu/Cider.pdf

Andra jäshinken fick en tillsats av engelsk ciderjäst. Det är första testen med denna jäst också.
Förra årets sats med mjödjäst fick vi aldrig smaka. Den gick i kras och 25 liter must försvann ner i köksgolvet. Tur vi har genomsläpplig grund på huset ;)

















Jäshink 1: Filippa, oeshl 1050, vildjäsning.
Jäshink 2: Filippa, oeshl 1050, english cider yeast WLP775.