fredag 1 januari 2016

Frökatalogerna - Lindbloms frö

Då har jag hunnit med en frökatalog till, Lindbloms frö.

Det här är en svensk firma på Österlen. De provodlar mycket (allt?) av sitt sortiment, så jag brukar kunna känna att jag kan lita på att sorterna funkar här.

Jag tycker det är en firma som är bra för oss som odlar lite mer, stora hobbyodlare eller små kommersiella odlare. Man kan nämligen välja storlek på förpackningen, liten konsumentförpackning, eller större. De har också många ekologiska sorter, extra bra.

Sen är det här en bra firma för mig som odlar blommor tillsammans med grönsakerna.


Härifrån beställer jag mina Wave-petunior, eller rondellpetunior som de också kallas.
Säsongen 2015 var det två cerise sorter, Tidal Wave `Cherry´ och Tidal Wave `Hot Pink´.
En annan favorit är den vita, Tidal Wave `Silver´.
Jag vill också rekommendera deras fina lejongap och rosenskäror.

De säljer också min favoritsort av brysselkål, Groninger. Den har gett väldigt fint resultat och är god. Ni har kanske sett den en och annan gång på min profilbild ;)
De har också några bra pumpor, som tex Rouge vif d'Etampes. Det är stor orange, plattrund pumpa, som en riktig askunge-modell, med fast och sött kött. Den är pålitlig i min zon och håller också länge om du vill förvara den inne över vintern.
I år tänkte jag prova nakenfröpumpan Retzer Gold. Jag har inte odlat nakenfröpumpor förut, vilket egentligen är underligt, men nu är det är kul att ha nåt nytt att testa. Den anges som en av de tidigaste, och det är ju viktigt om det skall hinna bildas frö.

Rouge vif d'Etampes och Platt White Boer
God odling!

Anette


onsdag 30 december 2015

Frökatalogerna - Lord Nelson

Att vara mellandagsledig och läsa frökataloger, det är nåt av det bästa på hela året.Jag tänkte posta en serie med inlägg om vad jag beställer. Kom gärna med egna erfarenheter av sorterna, kanske jag valt nåt som inte är alls bra? Eller låt dig inspireras och odla du också så kan vi jämföra till hösten.

I Lord Nelsons katalog fastnade jag, bland annat, för dessa grönsaker och blommor Några är helt nya för mig. Jag älskar att hitta nyheter, det gör varje ny odlingssäsong spännande.
Bilder lånade från Lord Nelsons websida.


Allium `Quattro`. En bredbladig "gräslök" som påminner om Norrlandslöken. Den anges bara som Allium hybrida i katalogen, så jag vet inte vad den egentligen är släkt med. Skall bli spännande att så. Perenn.

Gurka `Jurassic´. Påminner om de asiatiska slanggurkorna med knottror. Detta är dock en F1-hybrid. Hoppas den är lika god som Suyo Long, som annars är min favorit.

Ampelgurka `Hopeline´. En asiatisk minigurka. Skall ha lite torrare kött med mer koncentrerad gurksmak. Nyhet i katalogen i år.

Nakenfröpumpa `Gleisdorfer Olkurbis´. Har precis upptäckt tjusningen med att baka fröknäcke (eftersom jag är sesam-, vallmo- och nötallergiker kan jag ofta inte äta de som säljs i affären). Då måste jag ju odla eget pumpafrö också. Har ju alltid många pumpor på gödselhögen, så där får plats några nakenfröpumpor också.

Bladrädisa `Sangria´. Det här är ingen nyhet, men det var några år sedan jag testade den sist. Toppenbra blad till den tidiga varmbänksodlingen.

Purpurvinda `Star of Yelta´. En storblommig ipomoea, till sällskap åt ärtor och bönor i köksträdgården. Man kan aldrig få för mycket blomning! :)

Snart blir det ett axplock ur nästa katalog. (och det här är inga betalda inlägg, helt utan sponsring, så vet ni)

God odling!
Anette