torsdag 12 november 2015

Äpplen, äpplen - tänk så mycket man kan göra.

Idag har jag pysslat med mina äppleprodukter.
Ja, produkter och produkter, det är ju för eget bruk, men jag hittade inget annat bra ord.
Vi gick ju ihop i byn och köpte en egen äppelpress och -kross. Vilken revolution!
Tack vare den kan vi, 35-40 familjer, ta vara på våra egna och grannens, eller kompisens äpplen.

Idag har jag som sagt pysslat med den must vi pressat hittills i år.
Först gjorde jag en koll av äppelglöggen som står på jäsning. Den är snart klar, jäsningen verkar i princip avslutad. Jag sätter den på fryskoncentrerad must, med starkvinsjäst, och efter första omtappningen tillsätter jag mer socker samt glöggkryddor.
Är det någon som vill ha en mer detaljerad beskrivning, så skriv en kommentar.Den andra produkten är själva musten. Vi pressade lite mer i veckan, och den musten har stått kallt utomhus tills idag. Nu fick den komma på flaskor, och sedan pastöriserade jag den i vanliga "mjölkflaskor". Upp till 75 C, sen får den svalna långsamt under handduk.
Sen har vi egen äppelmust hela året. Och det räcker till gåvor också. Extra kul att ge bort egen must.Sen har vi cidern. I fjol fick vi en riktigt bra omgång med cider. Den vildjästes, men jag fuskade lite genom att "ympa in" jäst från en fransk bio-cider som jag köpte in på vår ciderresa till Normandie.
För att försöka hålla liv i den tog jag idag en halv flaska (med bottensats) av fjolårscidern och satte den tillsammans med färsk must till en "starter". Har vi tur kommer jäsningen igång och jag kan använda den till att kicka igång en hel damejeanne sedan. Pressning är planerad till nästa vecka eller så. Äpplena till den nya pressningen ligger på eftermognad i vinterträdgården. De ökar i sötma om de får ligga ett par veckor och det behövs extra mycket i år när det varit så få soltimmar.


Sen blev det en tur till fryshuset där jag hämtade ut den dunk med must som vi frös in efter pressningen. Jag är så tacksam för att jag har tillgång till ett fryshus. För er som inte vet, så är det helt enkelt ett bygemensamt hus med frysaggregat. De var vanliga förr innan vi hade frysboxar hemma.
Man hyr sitt lilla, eller stora fack där man kan förvara sina frysvaror när frysen där hemma är full. Och så är det ett perfekt ställe för att frysa in stora saker, som en 25-liters mustdunk.
Hemma igen ställde jag dunken på upptining. Det första som tinar är sockerlösningen, aromerna, allt det gotta helt enkelt. Så när ca 30% tinat, dvs 8 liter, så återstår i princip bara is i dunken.

Den här koncentreringstekniken, som jag skrivit om tidigare, kallas kryokoncentrering.
Förra dunken vi frös blev till äppelglögg. Den här gången skall musten användas till Pommeau.
Pommeau är en blandning av färsk must och calvados. Det blir ett underbart aromatiskt dessertvin eller aperitif. I Danmark säljs en produkt som är blandad på dansk äppelsprit. Det kan säker fungera också, jag skall se vad jag kan hitta att blanda med.

När allt detta är klart är vi färdiga med årets äppelförädling.
Kvar i vinterträdgården ligger bara Spartan och Cox-äpplena som vi skall njuta av färska, och sen måste det bli lite över till fåglarna också.
I matkällaren har vi sedan vår egen must, cider, glögg och pommeau. Tack vare pressen vi köpte.

Tack alla medlemmar i Röstångamustarna!

Anettetisdag 10 november 2015

Vintersquash är vacker mat


Inför första frostnatten bär vi in alla pumpor och squash från odlingsplatsen.
De får sedan ligga och eftermogna i vinterträdgården. Det brukar alltid bli några varma, soliga veckor till innan gråvädret är här på allvar. Sedan torkar jag av dem och bär in i köket.
Vi har turen att ha tre frilagda takbjälkar som används till skördeförvaring.
På dem hänger jag örter och vintertomater till tork, lökflätorna får torka klart där och ovanpå alltihop radar vi pumpor och squash.
Det här är alla saker som inte vill ligga i kylskåpstemperatur, utan mår bättre i varmare och lite torrare luft.

Ovanpå köksskåp eller på hyllor är ju perfekta platser också. Vintersquash är snygga inredningsdetaljer!

Så från och med idag ser köket ut så här uppifrån:


Kvar från fjolårets förvaring var denna lilla samling. De har torkat helt och kan nog funka som prynad länge till. 

 
De frukter som har skador, det var ganska många i år pga den blöta och kalla sommaren, tar jag om hand direkt. De tvättas, delas och kärnas ur, och sen ugnsbakar jag köttet.
Efter ugnsbakningen är det mycket lättare att frysa in fruktköttet. Praktiskt att ha det klart för soppkok eller annat.I fjol gjorde jag en film för OdlingsTV om tillagningen.
Den kommer här för den som önskar se.