fredag 8 april 2016

Försådd inne eller ute?

Ni som följer min blogg vet att jag just nu testar hur stor skillnad förodlingen gör på två olika kålsådder. Båda sorterna (en huvudkål och en grönkål) såddes den 7:e mars. De såddes i tre upplagor var, tre krukor, och sen placerades de ut på olika ställen.

Kålen som grodde inomhus och den som placerades direkt ute i vinterträdgården har hunnit ungefär lika långt. Det lilla försprång som inomhusplantan hade på växthusplantan har nu suddats ut.
De skolades strax efter efter varandra, vid 4-bladsstadiet, och har sedan vuxit  i vinterträdgården tillsammans. Nu i dagarna har de fått komma ut i mitt kanalplasthus (frostvakt nattetid och lampa mulna dagar).

De sådder som placerades ut i en plastlåda på utsidan har också grott, men växer mycket långsamt.

Här är en dagsfärsk bild. Jag har flyttat samman dem för en kort stund bara:

Det skall bli mycket spännande att se om försprånget håller i sig sedan när de alla möts ute på avhärning i kallbänken.

Fortsättning följer.

Jag skall ta med mig bilden till kursen i fröodling som jag håller på Råda i morgon.
Kanske ses vi?

Ha en fin helg! 

Anette

söndag 3 april 2016

Sprouting broccoli - hur gick det med övervintringen?

När man läser odlingsböcker och bloggar från England blir jag alltid så avundsjuk på det milda klimatet de har. De kan odla mer eller mindre året runt.
Visst kan det vara skönt med en paus också, som vi får mer av, men visst vore det kul att ha tillgång till färska grönsaker tidigt på säsongen.
Jag har ju odlat i varmbänk många år, så sallad och annat snabbvuxet har vi god tillgång på redan i mars. men i somras beslutade jag mig för att försöka övervintra en del andra växter, för att få tidig vårskörd. På friland är det ingen idé att försöka här, jag har för blött vintertid, men i kallväxthusen finns ju plats efter tomater och annat gjort sitt, så där fick det bli.

Sådderna gjordes på eftersommaren och sedan fick det stå i krukor tills växthusbäddarna var lediga.
Det som planterades var sk sprouting broccoli, kailaan, några olika cikorior, salladslök och rödbetor (för bladens skull), vintersallat och lite romansallat.  Lite vitlök fick ingå också, men den visste jag ju redan skulle klara sig bra.




Hur gick det då?

Jo cikoriorna klarade sig utmärkt och ger bladskörd sedan ett tag tillbaka. Jag har inte drivit dem mörkt utan vi äter dem som vanlig sallat. Rödbetorna växer också bra, och vi äter av de spädaste bladen bara. Vintersallaten funkade förstås bra, men annan sallat drabbades av mögel och fick rivas bort. Kailaan övervintrade någon enstaka planta, men de ser inte kul ut alls tyvärr.
Sprouting broccoli funkade däremot bra, och kraftigast är plantorna av Early White, även om de är små i jämförelse med en sommarodlad planta.
Nu kommer det fina små huvuden, och det skall bli väldigt kul att se hur länge de orkar ge skörd.

Jag har haft dem täckta med lite fiberväv de allra kallaste perioderna, inget mer.
Skåne zon 2, med temperaturer ner till minus 15, men bara enstaka nätter. Det har varit en ganska mild vinter, så jag vet inte hur det skulle funka under en längre period med kyla.

Men det lockar till fler försök i alla fall. I vinter blir det fler plantor av broccolin!

God odling
Anette