lördag 15 november 2014

Jag är en samlare


Jag är en samlare. Jag erkänner.

Roligast är att samla på äldre saker, vardagsvara, helst vacker vardagsvara.
Så trädgårdsmöbler är ett perfekt samlarobjekt för en trädgårdsnörd.

Vi har ju en ganska stor trädgård, med många platser som kan användas till att sitta ner en stund.
Sen att vi sällan sitter där är ju en annan femma. Trädgårdsbesökare och andra kan i alla fall behöva dem. Nu när vi köpt ett nytt växthus för tomat- och chiliodlingen skall det gamla huset användas till fikarum. Kan inte tänka mig ett bättre ställe att ha kaffepaus på.


Idag har jag släpat in allt på vinterförvaring i växthuset.
De olika möbler jag under åren hittat är:

1. Senaste fyndet, en sk ormbunkssoffa. De tillverkades från början i gjutjärn och hittar man en sådan antik får man vara beredd att betala en hel del. De senare i gjuten aluminium är billigare, men duger bra. Det här är en sådan. Den behöver en hel del tlc innan nån vågar sätta sig på den.

2. Den klassiska hopfällbara torpmodellen i trä. Jag har en soffa med stol och bord till, men har precis hittat soffa nummer två. Den skall bara lappas och lagas lite.

3. Vi har också en soffa i den klassiska bryggarmodellen. Vanligare är stolarna som ju fortfarande är populära på uteserveringar runt om i landet. En extra stomme finns i uthuset, kanske hinner vi fixa till den med.

4. Sista bilden föreställer en soffa som skall vara tillverkad av en lokal smed i Ask för många år sedan. Våra snälla grannar skänkte den till oss. Här behövs också lite arbete......

Det här blir vinterjobb i växthuset. Skall se om jag kan få hjälp med nya trädetaljer hos mina vänner byggvårdarna på Röstånga Byggnadsvård :)

Vilka är dina favoritmöbler till trädgården?
måndag 10 november 2014

Första tappningen på flaska

Idag gjorde jag första tappningen för säsongen.
En pressning med blandade äpplen och English cider yeast.


De äpplen vi odlar som dessertäpplen i våra trädgårdar är höga i syra. De ger en sur cider. Äppelsyran mildras med lagringen, så den blir drickbar, men inte mer. Ju torrare desto mer syra märks.
Bäst cider ger en blandning av söta och bittra äpplen, syra kommer oftast med ändå i våra sorter. De vi smakade under vår resa i Normandie hade en helt annan beska än vi är vana vid, mycket tanniner. Mitt Spartan-äpple har en bra profil, så det skall bli spännande att smaka den cidern, men det är bättre att blanda många olika. Man kan ta vildäpplen eller prydnadsäpplen för att tillföra tannin, i brist på lämpligare sorter.
Sen skall vi ju inte göra fransk eller engelsk cider, utan roligast är ju om vi hittar svenska sorter som funkar.......


Jag får ta och se över vilka sorter jag skall plantera i trädgården för min pensionärscider ;)


söndag 9 november 2014

Dags för omtappning

Har man varit bortrest ett par dagar missar man ibland rätt tidpunkt för omtappning. 
Min pressning av Spartan har haft en liten "hatt" men nu är den uppluckrad av kolsyra. Musten ser ut att ha hög pektinhalt också. Det är nästan lite segt att tappa den. Sockerhalten har sjunkit ca 20 punkter. Smaken är helt rätt, sötma och beska. Nu hoppas jag den klarnar under resten av jäsningen. 

Alla jäskärlen står svalt, i vinterträdgården, där de jäser långsamt och fint.