onsdag 15 september 2010

Flytta växter!

Det gör jag jämt känns det som. Nu är det nya gången som gör att det grävs upp en massa saker.
Längs gaveln på huset finns en fin plattlagd gång, lagom bred att vandra på. Men nu har vi ju lastaren, och det vore toppen att kunna köra jordsäckar och annat fram till växthuset, så då blir det till att flytta växter igen.

Först klippte jag ner den stora piprankan. Ingen fara, inget kan hindra den från att växa upp igen nästa vår. Då skall den få nya stolpar att klänga på och en portal som är hög nog att köra under. Rabatten längs huset tömdes snabbt, men sen kom det jobbigaste.

Någon ekorre eller hjälpsam fågel hade sått en ek i förlängningen av gången, precis rakt fram där vi tänkt att den nya bredare gången skulle gå.
Så den största plantan vi flyttade idag var en 4-5 meter hög ek. Vi får ha bra med tur om den skall klara att bli uppgrävd och flyttad så bryskt. Jag håller tummarna till våren :)

tisdag 14 september 2010

Klart!

Så, nu har vi friserat prydnadskörsbäret. Grenarna vi tog bort var i största laget, hoppas att det inte bli röta allt för snart............
Före:

Efter:

söndag 12 september 2010

Kronbeskärning?

Funderar på om jag borde skära in mitt prydnadskärsbär Kanzan lite. Det växer mer eller mindre vågrätt nu och jag börjar bli orolig att det skall fläkas sönder.
Vad tror ni?


Grenarna blir mer och mer vågräta.

Det ligger ut över taket.

Det når nu ända fram till Magnolian på den lilla gräsmattan.
Tror det skulle behöva kortas in minst 2 meter..........

Före och efter

En säsong kan göra stor skillnad. Några år också.
Så här såg det ut år 2007 på baksidan växthuset, i den delen av trädgården där alla rader av buskar och träd var planterade sedan vår trädgård var "plantskola".

Det är svårt att göra trädgård av bara raka rader, och granar hade vi rent för många av, så det blev till att röja. År 2008 och 2009 fällde vi och flyttade. I våras såg det ut så här, fotat från väster och öster:

Nu är upplevelsen en helt annan, gräset är grönt och vi har börjat plantera igen.

All den stora idegranen står kvar, och den är 3-4 meter hög. Framför den har vi först en plantering i gula toner. En liten parksoffa att sitta på när dagliljorna blommar är ju inte fel heller (det är mina frösådder av dagliljor ni ser till vänster).

Längre upp längs gången har jag planterat alla uppgrävda azaleor som behövde ett nytt hem. Det lär bli färgschock här, alla är olika nyanser av orange . Bland azaleorna står också några små rönnar som är tänkta att bilda tak över den planteringen på sikt.
Här hittade vi också en självsådd ädelcypress som var vackert ljusgrön. Nu får den vara sällskap till azaleorna.
Översta planteringsgruppen går i rött och grönt. Flera rhododendron, som jag jordslog och klippte ner i samband med röjningen, bildar stommen. Nyplanterade är en rödbladig björk, röd smällspirea, berberis Harlequin, rött korstörne och lite annat. När de nyplanterade träden tagit fart får nog den stora hasseln i bakgrunden tas ner, men nu skyddar den planteringen bra. Gissa om det känns bra att äntligen ha planterat över 30 träd och buskar som stått och väntat på sin tur :) Nu säger jag bara VÄX!