fredag 14 oktober 2011

Trädgårdskonst? Bara titta!!

Snubblade över en kort video från Longwood Gardens i USA.
Här kan man tala om tålamod :) Otroligt att de lägger ner så mycket arbete!



Hem och öva alltså ! ;))

måndag 10 oktober 2011

Kimchi eller nåt annat?

Ja, det blev improvisation i köket idag.
Ute öste regnet ner, så det var inget lockande att gå ut och börja höstgrävningen.
Jag har läst om Kimchi, den asiatiska varianten på mjölksyrad kål (egentligen rättika) och tyckt att det lät spännande. Jag har ju aldrig ätit nån Kimchi, så det här blir improvisation på hög nivå ;)
Jag surfade runt lite och hittade till slut ett recept som jag tyckte skulle funka som utgångspunkt.

http://www.surstromming.se/kultur-kimchirecept.htm

Att det ligger på en sida om surströmming kan ju verka lite underligt, men egentligen är det ju samma process, fermentering, som skall till för att lyckas.

Så här är mitt alldeles egna improviserade försök till "Kimchi - man tager vad man haver":
I receptet använde de kål och rättika, jag använde två stora huvuden av kålrabbi Superschmelz och två huvuden av spetssavoy Samantha.  Grönsakerna fick ligga i saltlag i 4 timmar och sköljdes sedan.
Istället för salladslök tog jag purjo, fyra stora purjolökar, som jag strimlade.

Chilipastan mixade jag av:
4-5 medelstarka chilis (jag tordes inte ta min Habanero) och ett par matskedar paprikapulver.
2 ganska stora bitar skalad ingefära
en hel vitlök
knappt en halv deciliter socker






Sen blandade jag alla ingredienserna, kålen, löken, chilipastan och pressade ner den i jäskrukan.
I med tyngderna för att pressa ner grönsakerna och så sist på med den kalla avsvalnade saltlagen (eller buljongen).
Jag löste upp saltet i buljongen istället för att hälla den i chilipastan som det står i receptet. Detta för att ha bättre koll på salthalten.
Salthalten är viktig vid mjölksyrning. I de anvisningar jag läst skall den vara mellan 2-3 %, dvs 20-30 gram salt per liter vatten (en matsked salt väger 19 gram).
Med för låg salthalt kan man riskera att det bildas farliga bakterier (som avger toxiner, sk botulism) i stället för mjölksyrebakterier. För hög salthalt gör att syrningen inte kommer igång. Jag har mjölksyrat tillsammans med mer erfarna några gånger, så nu börjar jag känna mig lite mer trygg.



Det doftar riktigt spännande i köket. Jag återkommer med resultatet !


söndag 9 oktober 2011

Mat och marknad med Taylor

Nu är det mycket mat. Jag känner mig mycket mer motiverad och inspirerad att ta vara på allt det gröna där ute i köksträdgården än tidigare år.
Kanske för att jag rår min tid mera själv nu när jag inte är skolskjuts hela dagarna ;)




Jag startade morgonen med att beställa tre nya böcker om mat och odling, två av Sarah Ravens och en av makarna Don, efter deras TV-serie "From fork to fork".
Hoppas hitta fler bra ideér och tips om odling och tillagning.













































Ännu mera inspiration blev det sedan när jag besökte Skäralid och matmarknaden arrangerad av Smaker från Söderåsen.

Ett tiotal lokala producenter sålde råvaror, mer eller mindre förädlade. I korgen följde det med bröd, marmelad, persiljerötter och senap hem.
På gamla perrongen framför stationshuset lagade Tareq Taylor mat av vad som fanns att handla.
Det blev potatis- och palsternackspuré till middagen sen. Tack för inspirationen Tareq!