lördag 7 maj 2011

Imorgon Alnarp och växtmarknaden!

Klockan 11.00 smäller det, glöm inte att vara i god tid om ni skall fynda, de bästa sakerna försvinner först.
Tur att vi säljare får gå runt en stund innan.
Jag har med mig 10 olika sorters dagliljor. Betydligt fler finns här hemma, men de får ni komma hit och köpa på plats, eller så skickar jag.
Sortimentet finns här, bilder http://dagliljan.se/Forsaljning%202011/index.html och fakta med priser mm http://dagliljan.se/Forsaljning2011.pdf

En del är slutsålt, men maila och fråga om du är intresserad av någon. Jag börjar utskick av plantor nästa vecka.

fredag 6 maj 2011

Idag har jag haft ännu en härlig trädgårdsdag.
Började med att se till och vattna alla plantorna som står och väntar på utplantering.
Sen blev det en tur till tippen för att tömma släpet så plantorna får plats på söndag. Jag skall ju till växtmarknaden på Alnarp och sälja dagliljor!
Sen hanns det med ett besök på Horto Green. Hade några beställda dagliljor att hämta upp. Kan ni tänka er - det slank med ett par klematis hem också. Sunny Sky, Omoshiro och Maria Cornelia.
De får fylla igen några av luckorna efter alla nerfrusna klätterrosor i köksträdgården.
Efter plantskolan tog vi en tur till bekanta som hade stora fina sparrisplantor (som de skulle ta bort). Hann gräva upp två gigantiska kronor, men jag skall tillbaka och gräva upp fler imorgon. Lyx!
Sen funderade jag över de två stora buxbomplantorna jag jordslagit i väntan på att uteplatsen skall bli klar.
Det känns ju givet att klotklippa buxbom, men dessa två buskar var så höga att jag beslöt mig för att testa kolumnform istället. Det kanske blir svårt att hålla dem hela på vintern, med snömängderna vi får numera, men det känns värt ett försök......... så nu har de fått en första klippning och man kan ana framtida form.
Före- och efter-foton:Som avslutning på dagen blev det besök i gamla skolan i Ask. Där serverades irländsk folkmusik och mat, perfekt att slippa laga själv efter en lång dag :) Tack Patrik och alla som arrangerade!

torsdag 5 maj 2011

Muskler och maskiner.........

.........det hade vi användning för idag.
I flera år har vi tänkt röja upp mellan huset och växthuset för att skapa en ny uteplats.
Men tiden räcker aldrig till alla projekt.
Nu har vi iallafall kommit så långt att vi skulle ha upp de två största buskarna, en magnolia och en trollhassel.
Båda var för fina för att såga ner, så det blev till att gräva.
Här kommer ett litet collage över våra flyttbestyr :)


Ja här är flyttobjekten, en magnolia och bakom brunnen en trollhassel.


Magnolian försökte vi först flytta med en sk "pirra" eller säckakärra på skånska. Det funkade inte alls, men med minilastarens hjälp fick vi upp den ur gropen.
Efter att ha sett otaliga rotnät som inte förmultnat (trots att buskarna är minst 15 år gamla) tar jag alltid bort dem, oavsett vad försäljarna påstår.
Sen var det dags för buske nummer två, den stora trollhasseln. Det funkade inte alls med bara pallgafflar, den bara åkte kana ner i gropen igen.

Så då kom fiffige herrn på att surra rotklumpen till gafflarna. Att binda själva stammarna vågade vi inte, de hade nog knäckts av tyngden.
Med mig vid spakarna och herrn som ballast fick vi så upp den..........jag fick ju ta en fotopaus bara :)

Det var en maffig klump, maskinen orkade knappt lyfta.........Och här är den på väg mot sitt nya hem.......


Här är de på plats, i kanten på den ännu ofärdiga gången. Måtte jag komma ihåg att vattna i sommar så allt arbetet inte varit förgäves!
onsdag 4 maj 2011

Slut på backar, slut på krukor, slut på jord :)

Idag skolade jag det sista salladsbrättet, ett brätt med rosenskära, ett med gurkor och pumpor, ett med petunior, ett med grekisk lövkoja och Trachelium. Det fylls på överallt. Allt tar slut, krukor, jord och plats.

 
Men jag får nog tåla mig till andra halvan av maj i alla fall innan jag vågar börja plantera ut, senast inatt var det ju ett par minusgrader. Magnoliorna har pappersbruna blommor, en och annan växt nickar och jag är lite orolig för hur det går med körsbärsblommorna? Får vi inga bär nu?
Petuniorna till gångarna har riktigt kommit igång, det är nog inte långt till första knopparna nu.
Knoppar har redan rosenskäran Cosimo Purple Red-White i bänken, hoppas nu att jag fått rätt sort på fröet