torsdag 1 januari 2015

Nya växthusbygget


Klicka på bilden så kommer ni till hemsidan.
Japp, vi har bestämt oss för att vi behöver ett nytt växthus.
Inte så mycket för att vi har ont om plats utan för att gamla växthuset är utskuggat av höga träd. Man kan helt enkelt inte såga ner en kinesisk sekvoja, eller en svarttall eller en blå kaskadgran, som alla uppnått ansenlig höjd och ålder. Dessutom är det gamla växthuset vackert men ganska opraktiskt.
Så det får stå kvar till lyst, att användas för plantuppdragning på våren, men sen mest vara till för trädgårdsmöbler, trädgårdsbesökare och de vildvuxna vinrankorna.

Det nya huset blir mer lättskött, med stålstomme och kanalplast för bättre värmeekonomi.
Här skall vi odla tomater, chili och annat, och kanske vinterodla lite bladgrönsaker också.
Det är ett växthus från Kavlås alternativprodukter, ni ser deras bild här intill.Här kommer en liten bildkavalkad på det tråkiga, men nödvändiga förarbetet.


Först grävning, ner till hyfsat frostfritt djup, 70-80 cm beräknade vi. Sedan på med grus, ca 30 cm för bra dränering. Vi grävde en dräneringsledning under den här delen av trädgården för ett par år sedan. Det är vår smala lycka idag, då vi kan leda av vattnet mot den. Som ni ser är det rena gyttjebrottningen att jobba här.

Sen unnade vi oss lyxen att beställa hem betong för att gjuta en grund till murningen. 
En armerad klack på ca 20 cm blev det.
De gula slangarna på fotot ovan är till för el- och vattendragning in i huset. Bra att vi inte glömde lägga dit dem innan betongen anlände. Efter gjutningen påbörjade vi murning av väggar. Växthuset skall stå på en 60-cm hög sockel är det tänkt. Men eftersom vi kom igång så sent på året var det svårt att få till temperatur för att bruket skall brinna. Och vilket regn.......
Till slut fick vi bygga skydd och ställa in värmefläkt. 

Idag tog vi stridsbeslutet att hellre vänta med resten av murningen än att riskera en svag mur. Så vi körde grus istället, att fylla upp bredvid grundmuren med. De gropar ni ser är för avrinning, så att vatten skall kunna rinna ner till dräneringen under den gjutna klacken (som vi gjöt med jorden som form, enklast så).

Så nu får projektet vila ett tag, gissar att vi får arbetsväder igen i mars-april.


God fortsättning!söndag 28 december 2014

Dagliljan och Boäng.

Idag bytte jag namn till Boäng här på bloggen.

Jag skriver ju mer om köksträdgården än om dagliljorna, så det kändes lite fel att heta dagliljan.
Men dagliljorna försvinner inte, de finns här och jag skall förhoppningsvis hinna ägna mig lite mer åt dem framöver också.

De har en helt ny del i trädgården som står och väntar på dem.
Så håll ut ni som vill se dagliljebilder, det kommer.

Min nya profilbild är de vackra bondbönorna från i somras.
Sorterna jag odlade var Green Hangdown och Jubilee Hysor.
Detta är troligen den senare, Jubilee Hysor.