Nya växthusbygget


Klicka på bilden så kommer ni till hemsidan.
Japp, vi har bestämt oss för att vi behöver ett nytt växthus.
Inte så mycket för att vi har ont om plats utan för att gamla växthuset är utskuggat av höga träd. Man kan helt enkelt inte såga ner en kinesisk sekvoja, eller en svarttall eller en blå kaskadgran, som alla uppnått ansenlig höjd och ålder. Dessutom är det gamla växthuset vackert men ganska opraktiskt.
Så det får stå kvar till lyst, att användas för plantuppdragning på våren, men sen mest vara till för trädgårdsmöbler, trädgårdsbesökare och de vildvuxna vinrankorna.

Det nya huset blir mer lättskött, med stålstomme och kanalplast för bättre värmeekonomi.
Här skall vi odla tomater, chili och annat, och kanske vinterodla lite bladgrönsaker också.
Det är ett växthus från Kavlås alternativprodukter, ni ser deras bild här intill.Här kommer en liten bildkavalkad på det tråkiga, men nödvändiga förarbetet.


Först grävning, ner till hyfsat frostfritt djup, 70-80 cm beräknade vi. Sedan på med grus, ca 30 cm för bra dränering. Vi grävde en dräneringsledning under den här delen av trädgården för ett par år sedan. Det är vår smala lycka idag, då vi kan leda av vattnet mot den. Som ni ser är det rena gyttjebrottningen att jobba här.

Sen unnade vi oss lyxen att beställa hem betong för att gjuta en grund till murningen. 
En armerad klack på ca 20 cm blev det.
De gula slangarna på fotot ovan är till för el- och vattendragning in i huset. Bra att vi inte glömde lägga dit dem innan betongen anlände. Efter gjutningen påbörjade vi murning av väggar. Växthuset skall stå på en 60-cm hög sockel är det tänkt. Men eftersom vi kom igång så sent på året var det svårt att få till temperatur för att bruket skall brinna. Och vilket regn.......
Till slut fick vi bygga skydd och ställa in värmefläkt. 

Idag tog vi stridsbeslutet att hellre vänta med resten av murningen än att riskera en svag mur. Så vi körde grus istället, att fylla upp bredvid grundmuren med. De gropar ni ser är för avrinning, så att vatten skall kunna rinna ner till dräneringen under den gjutna klacken (som vi gjöt med jorden som form, enklast så).

Så nu får projektet vila ett tag, gissar att vi får arbetsväder igen i mars-april.


God fortsättning!Kommentarer

Henrik sa…
Jamen et drivhus til, ja de har jo hvert sit formål kan jeg læse. Det bliver da super, mere plads til planter og mennesker. Havde jeg muligheden ville jeg bygge et kæmpe glashus rundt om vores hus, så kunne vi jo nærmest bo ved middelhavet. God arbejdslyst.
Henrik
Boäng sa…
Tack Henrik.
Det finns ett sånt hus här i närheten, inbyggt i ett växthus. Alldeles nybyggt, men jag hoppas få komma på studiebesök dit i vår.
Vad underbart att få bygga ett nytt växthus. Det måste ju underlätta enormt för dig som odlar så mycket. Ska bli spännande att följa bygget:) God fortsättning/Monne
Henrik sa…
I Skal være meget velkomne, håber at vores hus og have er kommet så langt at vi måske til sommeren 2016 kan holde åben have, men vores B&B skulle gerne åbne før, måske allerede til maj 2015.
Godt nytår.
Henrik
Lotta sa…
Så roligt det måste vara att få ett helt nytt odlingshus. Önskar jag kunde köpa upp lite tomtmark här omkring.... då skulle det byggas...
Ha det gott
Malin sa…
WOW vilket gediget (inte överraskande) och imponerande förarbete.
När jag såg första bilden trodde jag att ni var klara...
Hejhej

Populära inlägg