fredag 7 april 2017

Ankor och höns, tomater och varmbänk - att använda sitt växthus.

Nu kändes det som att det var dags med ett blogginlägg, det händer så mycket som är kul. Här kommer en liten bildserie om hur vi nu använder vårt nyare växthus i kanalplast under vinter och vår.

 Min tanke att ha höns och ankor i växthuset under vintern har funkat bra. Tack Bondjäntan och alla andra som inspirerat! Hönsen har haft sitt hus att sova i (vi rullade helt enkelt bara in det i växthuset) och ankorna har sovit på halmen direkt bara. De har inte behövt mera skydd än så.
Lagom till ankornas ruvning startade byggde vi enkla fack bara, och dem tog de i besittning direkt.
Två honor ligger nu på ägg.Eftersom vi har vatten indraget till odlingen har det också varit lätt att ge djuren nytt dricks- och badvatten. Frosten går sällan in här, och gör den det har jag stöttat med en vanlig byggfläkt (inte riktad mot fåglarna då).


Nu börjar ju odlingssäsongen och då är det svårare att behålla hönsen i växthuset. De kunde stanna kvar så länge som enbart varmbänken fanns där. Den täckte jag bara noga med nät och den ger full skörd sedan slutet av mars månad.
Men nu börjar jag ställa ut alla backar med inkrukade tomater och annat som behöver det lite varmare huset (vi har ett kallhus i glas också), så då fick vi rulla ut hönsen hus i sommarhagen. Där kan de gå fritt nu när fågelinfluensalarmet är över, och jag kan även släppa ut dem i stora trädgården om jag vill ha lite hjälp med ogräs och annat innan jag planterar upp köksträdgården.
I går köpte jag även en överbliven hundkoja, som kommer att funka som ankornas sommarhus. Den skall också in i sommarhagen idag. Egentligen kunde ankorna bo kvar i växthuset ett bra tag till, de rör inte plantorna då de står uppe på enkla hyllor byggda av benbockar och plank.
Eftersom vi har två ruvande ankor har jag dock valt att dela på flocken nu när kläckningen startat. De små ällingarna skall få lugn och ro med sina mammor och slippa att pilske herrn jagar deras mor.


Så lagom till plantförsäljningen i maj räknar jag med ett trettiotal ällingar att beskåda för alla glada besökare.Välkomna!


söndag 2 april 2017

Skörd i varmbänken!

Nu skördar vi för fullt i varmbänken.
De första små bladen skördades redan i mitten på mars, men nu kan vi äta så mycket vi vill.
Även hönsen och kycklingarna är lyckliga över att få färskt grönt.

När bänken var nyplanterad hade vi besök av Gunnnel Carlson, som ville skriva en varmbänksartikel för TT. Kanske har du sett den i din lokala tidning, annars finns den här på GP:s websida.

http://www.gp.se/livsstil/bostad/odla-med-varmb%C3%A4nk-tips-och-knep-1.4208376

I bänken odlar jag många olika sorters bladgrönsaker som ger skörd snabbt. Särskilt bra är bänken till de asiatiska bladen, som gärna går i blom om man odlar dem på friland senare.

Längst fram i bild står röd helbladig och grön finflikig Mizuna, efter det Mibuna. Alla milda och fina i smaken.
Sen kommer den bredbladiga ettåriga senapskålen (som kallas rucola ofta). Den finns i ett par varianter, bland annat en sort från egypten. Alla med fint sting i.
Starkast är dock wasabirucolan. Tyvärr är den väldigt snabb med att blomma.

Mer internationella grönsaker finns det, tex vild indisk sallat och etiopisk kål, båda milda i smaken. Ny för i år är drivsallaten Gustavs sallat, det är den ljusgröna sorten i mitten av bilden.
På Mr Fothergills sida kan man läsa följande om sorten:

This tender melt-in-the-mouth butterhead type is a true Dutch heirloom variety from the southern isles, lovingly bred for delicious flavour and texture.

The story of ‘Gustav’s Salad’. Gustav was a local from one of the Southern Dutch isles who had developed his own strain of ‘melt-in-the-mouth’ butterhead lettuce. He used to ride his bicycle all over the village, a bucket filled with lettuce heads dangling from his handlebar, delivering them to numerous tables in the village. He let some of his lettuce mature to grow seed for the next year so that he could grow more of his own flavourful lettuce. Gustav continued growing lettuce known by the locals as ‘Sla van Pa’ (Pappy’s Salad) for more than 40 years!

Annat jag odlar i bänken är ärtskott, rädisor, salldslök och bladrädisa.

Tillsammans blir det en skön smakblandning på tallriken.

Till hösten kan man i princip kopiera hela upplägget och odla en ny omgång av alla dessa fina blad, då risken för att asiaterna går upp i blom är över.

Lycka till med odlingen, och glöm inte planera in en varmbänk till nästa säsong!