lördag 21 mars 2015

Årets potatisar

Nu är årets potatissorter satta på förgroning.
Jag tillämpar metoden förplantering. Dvs jag sätter mina sättpotatis en och en i småkrukor.


Jag har testat att förgro dem på jord i backar bara, men det fick till följd att många rötter och groddar bröts av när jag skulle ta isär dem en och en inför utsättning. Så nu får de stå en och en i småkrukor 7x7. Jag har dem till att börja med på golvet i vinterträdgården där det är både ljust och lite svalare än inomhus. Sedan får de komma ut i kallhuset (ouppvärmt växthus), men bara om temperaturen håller sig över noll. Runt den 15:e april sätter jag dem i landet. I år ser det ut att bli lite tidigare, kanske någon vecka tidigare. Mer vågar jag inte chansa. Blasten fryser bort vid minsta frostknäpp.

Det är en sån skatt att ha många olika potatissorter i förrådet :)


De favoriter jag satt i år är:

Anya: en avlång mandelvariant med fast, smakrikt kött. Min absoluta favorit. Den är inte tidigast men hinner tack vare förodingen ge bra skörd.

Mimmi: en liten rund, röd potatis. Vår favorit på  julbordet. Lätt mjölig, fin smak. Ger ingen stor skörd men är kul att odla. Fin att göra helstekt karamelliserad potatis av.

Cerisa: en körsbärsröd avlång salladspotatis med smakrikt gult kött och bra lagringsegenskaper.

Miss Blush: en rund rodnande potatis, lätt mjölig med fin potatissmak. Kul för sitt annorlunda utseende.

Cheyenne: En annan avlång röd potatis med fast kött. Mycket god och mycket hållbar. Perfekt till ugnsstekning.

Nya för mig i år är:
(alla dessa från Larsviken)

Amour: mitt val av vanlig kokpotatis i år, lätt mjölig, gul.

Allians:  en fast gul delikatesspotatis. Bra lagringssort.

Casablanca: ny tidig sort. Högavkastande. Fast salladspotatis.

Red Emmalie: en röd raritet med rödrosa kött. Fast till skillnad från andra röda jag testat.

Violetta: en helt igenom blålila sort. Skall se om denna är fastare än de jag testat tidigare.


Och till sist en ny sort från en Hollandsbeställning:

Moulin Rouge: ett syskon till Anya, dvs en korsning mellan Pink Fir Apple och Desirée.
Det här är en potatis jag är mycket nyfiken på. Tyvärr mottaglig för bladmögel, så här är förodlingen ännu viktigare. Skall ha lika utmärkt smak och konsistens som Anya, men röd skalfärg. kan knappt vänta :)
http://www.suttonelms.org.uk/moulin-rouge.html

Vill du läsa mer och se bilder på sorterna har fotografen Monika Norrby och jag en artikel i nästa Drömhem & Trädgård nr 6.

Odla lite spännande potatisar i år!
Hälsar
Anette

torsdag 19 mars 2015

Cideräpplen

I år har jag äntligen lyckats få till lite cider som faktiskt smakar "riktig cider".
Det är inte lätt och beror både på vilken typ av frukt man har tillgång till och vilken jäst som koloniserar musten mm.
Här är ett litet axplock av bilder på de frukter jag testade i höstas.
ingen av dem är frukt som man gillar att äta. Beskt, fadd smak och i bästa fall sött.












Äpplet nedan var så beskt att jag trodde det var oanvändbart, men min vän S hade dem liggande till vårt årsmöte i lördags, och se då hade det genomgått någon slags metamorfos.
Borta var syran och nu framträdde både beska och sötma. Intressant.
Att efterlagringen är viktigt visste vi, men inte att den kunde göra så stor skillnad.
Detta träd är nu inprickat på vår skånska "ciderkarta".
Resten av bilderna är bara för egen dokumentation.
Man tror man skall komma ihåg, men icke. Bäst att pricka in dem på kartan.