tisdag 1 mars 2016

En bok om att göra Skillnad.


Vill du lära dig allt om det korrekta radavståndet för morötter, vilka olika specialgödsel som finns för tomater eller vilka sorters gurka som bara fungerar i uppvärmt växthus skall du inte läsa Sara Bäckmos bok - Skillnadens trädgård, ett ekologiskt trädgårdsskafferi.

Är du däremot nyfiken på varför en TV- och radiojournalist låter grannen med grävmaskinen skala av växtligheten på 350 kvadratmeter av trädgården, för att starta en odling, så är det rätt bok.

Sara tar oss med in i en väldigt personlig berättelse, om hur hon hittade huset Skillnaden, som skulle bli trädgården Skillnaden, och hur det har förändrat hennes och familjens liv.
Hon berättar om hur trädgården gjordes till ett projekt, en utmaning, att försöka odla så mycket grönsaker att familjen skulle bli självförsörjande på grönt under minst 6 månader. Hon talar också om hur det är att odla med barn, mitt i den mest hektiska perioden i livet, när det berömda "livspusslet" är en utmaning för varje familj.

Är du sugen på att starta en egen köksträdgård kommer du att lära mycket, om hur du kan så och odla på så många olika sätt, att inget är rätt eller fel utan beroende på just din plats och dina förutsättningar. Boken är full med bra såtips, odlingsmetoder och recept åtföljda av inspirerande bilder av Maria Fors Östberg. Den ger just den där kicken som man kan behöva när man undrar hur i hela friden man skall kunna lära sig allt.

Du behöver inte kunna allt för att odla, du behöver bara börja!
Läs mer om boken här.

Varmbänken är startklar!


Nu äntligen har jag gjort första utplanteringen i varmbänken.

I år byggde vi den i växthuset, och jag trodde att det faktum att den låg inne i ett kanalplasthus skulle göra att den startade lättare. Men så blev inte fallet, det gick rätt trögt faktiskt. Tydligen erbjuder den halmbänk jag brukar bygga utomhus bättre förhållanden är en enkel träbänk i växthus. Säger en del om hur bra en halmbal isolerar (och samtidigt släpper in syre till processen).

Men nu är det stadig runt 25-30 C nere i bädden, så jag hoppas att det skall hålla i sig.

Jag förodlar alltid ett par brätt med bladgrönsaker till bänken. På så sätt hade jag färdiga plantor att sätta ut idag. För att vara på den säkra sidan sätter jag aldrig ut allt på en gång, ett brätt idag och ett om ett par dagar blir det. Sen gör jag direktsådder också, av rädisor, majrovor, dill och annat som är snabbgrott eller inte gillar omplantering.
Så här brukar halmbänken se ut när den är nyplanterad.


       

Nu är plantorna från första brättet uplanterade och skyddade med lite odlingsväv, för det skall bli kallt inatt. Hade bänken legat utomhus hade jag haft bänklock på den, men jag tänkte försöka klara det med väven här inne i växthuset.

Håll en tumme!

Om ett par veckor kan vi förhoppningsvis skörda härligt färska grönsaker.