fredag 23 april 2010

Och så gurkorna............

Nu är de sista av vårens sådder klara! Gurka, squash, pumpor och meloner (och så två brätt med persilja också, tänkte få lite snabbare start på dem i år, de tar evigheter att gro på friland).
I vinterträdgården kan det var svalt på natten, så de får stå i vardagsrummet för groning. Tog inget foto, ni har nog ledsnat på att titta på mina pluggbrätt vid det här laget.
Fotade nåt trevligare, de orange-röda änglapelargonerna, istället. Har tagit många sticklingar, skulle vilja ha masseffekt av dessa till sommaren, mmm.
Annars går dagarna åt till att skola plantor. Idag var det luktärtornas tur. De låga sorterna hade börjat bilda sidoskott, utan att ha toppats. Bra, så slipper jag göra pilljobbet att toppa över 600 plantor ;)
Ha en trevlig helg!

onsdag 21 april 2010

Planta mera.

Hörde ni på radion idag om vilken jord man skulle köpa? Det var Plånboks-redaktionen som intervjuade olika namnkunniga trädgårdsmänniskor om vilken jord som är bäst, eller mest prisvärd.
Jag håller nog med Tom, forskare på Ultuna. Det spelar inte så stor roll vilket näringsinnehåll en jord har, bara den har bra struktur. Näring får man ändå tillföra själv, förr eller senare.
Jag köper mest kogödsel på påse, den billigaste på byggvaruhuset har fungerat bra för mig. Den har haft bättre struktur än planteringsjorden, som lätt blir för mycket torv i.
Men såjord kan nog löna sig att köpa av bra kvalité. Jag startade året med två gamla påsar, och det har märkts. Långsamt har det gått, och lite för blöt var den.
Men nu är den tveksamma starten förbi. Full fart framåt. Dags för inköp av 15 nya säckar imorgon.

Sallat, rosenskära och luktärtor. På kö för kruka.
Vilken kvalite det var på luktärtsfröerna, tror jag fick 99% groning, minst!


Trångt är det i vinterträdgården. Vilken tur att vi är färdiga med bygge av bänk i växthuset.
Nu börjar stora flyttcirkusen.