fredag 19 mars 2010

Liten, mindre, minst.

Så här års är det fortfarande små detaljer som gäller i trädgårdslivet.
En ensam snödroppe som kämpat sig genom snön, trollhasselns vackra men blyga blommor.

Och så starten på nytt liv, minst idag, lejongap. Knappt att de syns när de vecklat ut hjärtbladen.
 Näst minst Zaluzianskya capensis, kapnattblomster.
Odla den här blomman om du vill ha en fantastisk kvällsdoft.
Störst bland de små idag var petunian.
Det är svårt att föreställa sig att den här plantan kan täcka bortåt en kvadratmeter längre fram i sommar !

Ett macro till kameran får nog upp på önskelistan :)

onsdag 17 mars 2010

Potatis och lök, livets nödtorft eller lyx.

Nu gror löken, ungefär en vecka efter sådd. Har ni tänkt på vad kul det ser ut med alla små öglor som tittar upp?
Alla sorter jag frösår är för färskkonsumtion eller kort lagring. Underbara Hourcadere, avlång mild gul, salladslöken Toga med röda skaft, Rossa di Firenze, avlång mild röd, och i år (ny för mig) Keravel, rosa, mild, rund. Den skall även vara bra att lagra.
Att så två tre lökar tillsammans går bra, de växer sedan åt det håll där det finns plats.
Vitlöken glömdes bort i höstas. Den skall ju hinna rota sig och titta upp innan vintern kommer på allvar. Så vad gör man - jag chansar och krukar in klyftorna. Ställer dem sedan kallt i matkällaren, de kanske tror det är vinter? Vi får se till sommaren hur skörden blir.
Det blir två sorter i år, Hammar och Baltisk Röd. Den sista är ny för mig, och den hade jätteklyftor!!
Och så var det potatisen. Snart skall den läggas till groning. Jag gör med den som med vitlöken, planterar en och en i små krukor, till midjan i jord bara.
Potatis kan ju vara förfärligt trist, eller alldeles underbart. Mimi och Anya är två favoriter. Inte så högavkastande men ljuvligt goda. Varning för Mimi, eller Körsbärspotatis som den också kallas, man letar ihjäl sig efter de pyttemå knölarna i jorden :)
Några nya sorter måste jag testa varje år, den här gången blev det Isle of Jura, Annabelle och några till.
Jag kan nästan känna smaken:
Varma, fasta salladspotatisar med olivolja, flingsalt och riven parmesan!

söndag 14 mars 2010

Köksträdgården

Tänkte följa framodlingen av min köksträdgård en hel säsong här på bloggen, både för min egen skull (det kan ju vara kul att läsa när man sitter på hemmet sen ;) och för att puffa lite för köksväxtodling. Det är roligare än man tror, och grönsaker kan vara så vackra!!

Så, håll i er, idag startar jag!

Fröpåsar och sådder:
När alla påsarna man beställt ramlar ner i brevlådan är det lätt att det blir kaos. När skall jag så vad och hur?
Minnet är ju bra men kort som man brukar säga. Jag har löst det genom att märka alla påsarna med veckonummer för när de skall sås (ingen fara, det lär man sig, om inte finns det tabeller på nätet). Sedan sorterar jag upp dem i en liten box, en fd diskettlåda faktiskt, bra med återanvändning.


Vecka 10 är starten för mina grönsaker och blommor till köksträdgården. Då sår jag lök, chili, tomater, lejongap, blomstertobak mm. Växter som kräver lite längre förodling.
Nästa såvecka är som ni ser vecka 13.


Jag sår allting i så kallade pluggbrätt. Ett pluggbrätt ser ut så här:
 Pluggbrätt kan du köpa i välsorterade trädgårdsbutiker eller hos Lindbloms frö i Kivik
Men varför pluggbrätt? Jo du får fram plantor som är stora nog att klara konkurrensen från ogräset i landet, och plantan har hela rotsystemet intakt, istället för att bli bokstavligt talat uppryckt med rötterna.

Sedan fyller jag pluggbrättet med såjord. Glöm inte att du behöver en bricka under brättet, det finns att köpa på samma ställe, eller så har du en gammal bricka hemma du kan använda. Fröerna sår jag sedan ett och ett eller två och två i brätten (om jag är osäker på om de gror, de kanske är några år gamla).
Sådderna ställer jag sedan på golvvärmen i köket, tills fröerna har grott. Alla har ju inte golvvärme, men ett varmt ställe är bra, tex i ett ljust fönster utan allt för mycket drag, med element under. När de grott skall de genast ha ljus, i ett ljust fönster med ett extra lysrör över, eller som hos mig, i vinterträdgården. Sådderna får inte torka ut, täck brättet med plastfilm om det står i torr rumsluft. Sen är det bara att vänta, inte glömma att vattna och vänta lite till.