Köksträdgården

Tänkte följa framodlingen av min köksträdgård en hel säsong här på bloggen, både för min egen skull (det kan ju vara kul att läsa när man sitter på hemmet sen ;) och för att puffa lite för köksväxtodling. Det är roligare än man tror, och grönsaker kan vara så vackra!!

Så, håll i er, idag startar jag!

Fröpåsar och sådder:
När alla påsarna man beställt ramlar ner i brevlådan är det lätt att det blir kaos. När skall jag så vad och hur?
Minnet är ju bra men kort som man brukar säga. Jag har löst det genom att märka alla påsarna med veckonummer för när de skall sås (ingen fara, det lär man sig, om inte finns det tabeller på nätet). Sedan sorterar jag upp dem i en liten box, en fd diskettlåda faktiskt, bra med återanvändning.


Vecka 10 är starten för mina grönsaker och blommor till köksträdgården. Då sår jag lök, chili, tomater, lejongap, blomstertobak mm. Växter som kräver lite längre förodling.
Nästa såvecka är som ni ser vecka 13.


Jag sår allting i så kallade pluggbrätt. Ett pluggbrätt ser ut så här:
 Pluggbrätt kan du köpa i välsorterade trädgårdsbutiker eller hos Lindbloms frö i Kivik
Men varför pluggbrätt? Jo du får fram plantor som är stora nog att klara konkurrensen från ogräset i landet, och plantan har hela rotsystemet intakt, istället för att bli bokstavligt talat uppryckt med rötterna.

Sedan fyller jag pluggbrättet med såjord. Glöm inte att du behöver en bricka under brättet, det finns att köpa på samma ställe, eller så har du en gammal bricka hemma du kan använda. Fröerna sår jag sedan ett och ett eller två och två i brätten (om jag är osäker på om de gror, de kanske är några år gamla).
Sådderna ställer jag sedan på golvvärmen i köket, tills fröerna har grott. Alla har ju inte golvvärme, men ett varmt ställe är bra, tex i ett ljust fönster utan allt för mycket drag, med element under. När de grott skall de genast ha ljus, i ett ljust fönster med ett extra lysrör över, eller som hos mig, i vinterträdgården. Sådderna får inte torka ut, täck brättet med plastfilm om det står i torr rumsluft. Sen är det bara att vänta, inte glömma att vattna och vänta lite till.


Kommentarer

Gela sa…
Härligt att kunna följa dina sådder./Gela
Roligt att vara med från början när du sår. Framför allt att se hur det växer fram undan för undan tills du planterar ut dem:) Ha det gott/Monne
Yes...det här kommer att bli spännande!
Hihi, blir det till att gå slalom mellan alla sådderna i köket nu då???
Fast du har ju en hel del som redan grott, det var en sån härlig vårkick att komma ut i er vinterträdgård och bara få andas vår.
Idag storröjer jag i Trädgårdsdrömmar, så gott med riktig vårsol!
Bästekramen,
L
Anette sa…
Intressant att få följa med på resan från början!
/Anette
Madame C sa…
Mycket spännande, ska det här bli! Precis i min smak:) Tack för att jag får finnas med bland länkarna på din fina blogg! Jag länkar din till min. Ha en fortsatt skön kväll,
Charlotta
Kul att få följa ditt år.
Har tänkt så i flera veckor nu men det kommer alltid annat emellan.
Behöver kanske plocka fram en gammal diskettlåda? Bra tips.
Ha det gott
Birgitta
Vad kul att få följa med i din köksträdgård! Har precis hittat till din blogg och har lagt upp den som länk på min!

Trevlig söndagskväll!
/Charlotte
Ska bli intressant att följa, försöker samtidigt att bidra lite till en jämnare könsfördelning bland dom som följer bloggen :)
Hejsan Anette nu har gjort en speciallänk till din blogg inne i Köksträdgården (min blogg)jag använde din bild hoppas du gillar den. Jag vet att jag har sett en häftig bild från ovan en gång men den hittar jag inte nu. Skrolla ner, H sidebar.

KÖKSTRÄDGÅRDEN - Min nya blogg
Katarina sa…
Följer dig med spänning och glädje! Och inser genast att jag måste så mina lökfrön genast!
Boäng sa…
Kul att så många hittat hit. Titta in på Lydias sida och läs om hennes tomatsådd, fiffigt ;)
Bianca sa…
SÅ smart med fröpåsesorteringen! Har aldrig hittat något bra sätt att hålla ordning på vilka veckor de olika fröerna ska sås. Får jag stjäla din idé?

/Bianca
Boäng sa…
Stjäl på bara :) Fin blogg du har!

Populära inlägg