Potatis och lök, livets nödtorft eller lyx.

Nu gror löken, ungefär en vecka efter sådd. Har ni tänkt på vad kul det ser ut med alla små öglor som tittar upp?
Alla sorter jag frösår är för färskkonsumtion eller kort lagring. Underbara Hourcadere, avlång mild gul, salladslöken Toga med röda skaft, Rossa di Firenze, avlång mild röd, och i år (ny för mig) Keravel, rosa, mild, rund. Den skall även vara bra att lagra.
Att så två tre lökar tillsammans går bra, de växer sedan åt det håll där det finns plats.
Vitlöken glömdes bort i höstas. Den skall ju hinna rota sig och titta upp innan vintern kommer på allvar. Så vad gör man - jag chansar och krukar in klyftorna. Ställer dem sedan kallt i matkällaren, de kanske tror det är vinter? Vi får se till sommaren hur skörden blir.
Det blir två sorter i år, Hammar och Baltisk Röd. Den sista är ny för mig, och den hade jätteklyftor!!
Och så var det potatisen. Snart skall den läggas till groning. Jag gör med den som med vitlöken, planterar en och en i små krukor, till midjan i jord bara.
Potatis kan ju vara förfärligt trist, eller alldeles underbart. Mimi och Anya är två favoriter. Inte så högavkastande men ljuvligt goda. Varning för Mimi, eller Körsbärspotatis som den också kallas, man letar ihjäl sig efter de pyttemå knölarna i jorden :)
Några nya sorter måste jag testa varje år, den här gången blev det Isle of Jura, Annabelle och några till.
Jag kan nästan känna smaken:
Varma, fasta salladspotatisar med olivolja, flingsalt och riven parmesan!

Kommentarer

Christina sa…
Roligt att se alla dina förberedelser inför sommarsäsongen. Hoppas att experimentet med vitlöken fungerar. Min köksträdgård ligger nere just nu. Ska försöka rensa upp och få igång lite till nästa sommar. I år är det andra projekt som gäller.
Ha det gott!!
Christina
Vilket enormt arbete du lägger ner på din köksträdgård. Vi har ju slutat med potatis men någon gång kan man ju "synda" och salladspotatisar med flingsalt och parmesan lät ju inte äckligt precis:)Ha det gott/Monne
Madame C sa…
Nu blev jag riktigt nyfiken. VAR får du tag i utsäde så här tidigt på säsongen och så spännande sorter? Jag vill också ha spännande potatissorter! Det är lyxig nödtorft!
Ha det gott,
Charlotta
Jaaa du, jag skulle kalla det nödvändig lyx. Ser bra ut i krukorna iallafall, kommer snart och inspekterar igen. Sist fick jag en riktig kick av allt som grott hos er.
Vi hörs,
L
Boäng sa…
Jag brukar köpa potatis från Larsvikens gårdsbutik (de säljer via nätet och på mässorna) samt från Baumaux, där jag också köper frö. Båda ställen rekomenderas varmt!!
Oj, oj vad underbart det ser ut... Den där potatisrätten du beskrev... jag känner smaken i munnen.... :)

Trevlig kväll!
/Charlotte
Mimmi var det den potatissorten du fick mig att köpa ;-))
Förra året läste jag någonstans att potatis skall ha lite jord under sig när man förgror. Är det så?? Planterar du varje potatis i en kruka, är det så jag skall göra eller kan jag lägga dem i en äggkarta + lite jord i botten. Tacksam för tips :-))))
Ingen tomatsådd idag heller. Erja kommer på onsdag. Hoppas jag kan öka på önskelistan så jag kan vänta med tomatsådd tills nästa år.
Ha det gott
Birgitt
Boäng sa…
Mimmi är en underbar potatis, om än liten ;)
Jo jag sätter dem i jord, i små krukor. Försökte att lägga dem i en back med jord första gången, men då bröt jag av nästan alla rötterna när jag skulle ta upp dem en och en för plantering. Ingen mening med de rötterna.....ett enda trassel var det.
Det ser finfint ut Anette med alla lökar, jag har inte haft någon större framgång med lök från frö men skam dem som ger sig jag skall peta mer en ny laddning idag :-) Tack fär länken...snyggt. Så det är dags för potatisen hm...jag får nog vänta med den ett par veckor.
Madame C sa…
Tack för tipset om potatisen - vilken mängd olika sorters sättpotatis de hade! Jag har ingenting av förkultiveringen i växthus ute. Det är för kallt. Det är bara varmbänken som är i växthuset. Jag har ett övervintringsrum från Willab i vår ouppvärmda källare, där allting förkultiveras. Jag köpte Gojiplantan i augusti i fjol och har ingen aning om ifall det går att få fram bär på den. Naiv som jag är tog jag bara det för givet:( Fröerna grodde i alla fall enkelt och någon på FB skrev att växten lär vara invasiv. Ha det gott,
Charlotta
Så långt du har kommit ... och dina växter *ler*!
:)
Inspirerande! kul att hitta din blogg, handlar ju om att odla på riktigt.
allt gott, Sophia
Får vårkänslor!
Lökarna ser verkligen charmiga ut i sina krukor.
Eva
Fantastiskt att se, blev varm och odlarsugen i hela kroppen! =)
Johnna G sa…
Oj oj oj... jag märker att jag ligger efter! Har inte ens inhandlat potatisen än... ops! Måste nog ut och handla...

Populära inlägg