fredag 4 mars 2011

Start på köksträdgården!

Nu har vi passerat första mars, våren skall vara på väg (om man nu kan tro't) och jag har tagit fram mina älskade pluggbrätt. Första brättet såddes med tomatfröer, närmare 30 olika sorter i 150 plugg. Då blir det över till vänner och bekanta också. Det andra brättet såddes med chilepeppar och paprika, ca 15 sorter. Flest plantor blev det av Espelette och Sarit Gat, de är så bra att de förtjänar att spridas på plantmarknader :)
Nu står de under lampan på skrivbordet, granne med sängen. Det första jag ser när jag slår upp mina ljusblå alltså.
Brätt tre, fyra och fem fick bli löksådd. Purjolök, bananlök och vanlig gul lök, alla har ganska lång utvecklingstid. Längst har purjolöken, men den står ju också kvar i landet längst, ända in i frosten.
De två sista brättet blev det blomstertobak i, den vanliga limegröna, en vanlig vit och så narcisstobaken Only the Lonely, hög och ståtlig. Jag brukar samplantera den med jätteverbenan, Verbena bonariensis. De matchar varandra bra i höjd.
Ute i vinterträdgården börjar de sådda dagliljorna sträcka på sig. De nyfriserade hängpelargonerna har fått nya skott och kronärtskockan skall snart skolas första gången.
                                                                                                                
  
 Jo - våren måste vara på gång nu!torsdag 3 mars 2011

Skånsk Trädgård - mässbilder!

Då var det dags för årets första mässa, Skånsk Trädgård, för året omlokaliserad till tält på Jägersro.
Det första som fångade ögat var den här färglada montern från Blomsterfrämjandet!
Färglatt var det också hos Flyinge, som dekorerat sin monter med glada svampar! 

På trädgårdsmässa spanar jag mest efter bra plantor, spännande fröer eller andra nyheter. Blomqvists plantskola hade ett mycket spännande sortiment på fruktträd, kanadensiska rosor och pioner.
En annan bra produkt var de här billiga kombipåsarna med köksväxtfröer respektive blommor. Många olika till en billig penning. Jag tror de fanns hos Lord Nelson.En lite nyare firma är Plantbutiken.se . Eller egentligen har de funnits med länge, men heter då Hörnhems och är grossister, odlar massor av pluggplantor till plantskolor och storkunder som tex kommuner. Nu har de även ett sortiment som säljs direkt till kund. Jag köpte förstås den nya svart-gula petunian!! Skräckblandad förtjusning kan man kanske säga: http://www.ballhort.com/utility/dispthumb.aspx?imageid=47458&imgsize=Display

Potatis kan man inte leva utan, och Larsviken börjar bli stammisar på mässorna nu. Min favoritsort Anya fanns inte längre till salu, så jag är glad att jag inte hunnit äta upp alla ännu. Får spara egna sättor. Nya sorter för mig blev Casablanca, en mycket tidig sort som till och med skall vara klar innan Rocket. Ny var också Mr Little's Yetholm Gypsy, en riktigt gammal sort med mångfärgat skal. Här finns en lång bloggartikel om denna raritet http://daughterofthesoil.blogspot.com/2007/01/heritage-vegetable-review-potato-mr.html
Jag fyllde även på förrådet av Amandine, vald till Årets potatis, Vales Emerald, en god, fast sort och sist men inte minst den vackert röda Highland Burgundy Red.


På mässan var även Kjell Åberg från Åbergs Trädgård i Öja, Ystad. Hatten av för så mycket odlarkunskap!
Ni som odlar eller drömmer om egenodlade grönsaker, köp Kjells mycket läsvärda bok!!!
Vad den heter? Gröna sidan upp! Svårare än så är det nämligen inte! :)


 


Lite mijöbilder lyckades jag väl också ta, även om det inte är min starka sida.
Underbar kruk-(flask-)ställning i Allt om Trädgårds monter. Medelhavet på skånska hos Peter Englander.


 Och sist litegott surdegsbröd från Röstånga Mölla med hem! Tack M, R och S för en härlig dag på mässan!

onsdag 2 mars 2011

Smycken för trädgårdsfrälsta!

Åh, jag älskar trädgårdssmycken! Tyvärr tappar jag dem lika fort som jag skaffar dem, så nu var det dags att fylla på förrådet igen.
Mina älskade örhängen från Classicum kanske jag kan hitta igen på Malmömässan. Förra året fanns de inte. Jag brukar ha modellen "planteringsspade". Gunnel Carlsson har den lilla vattenkannan vet jag. Det finns säkert fler.

Av en vän, som gör egna smycken, har jag fått detta fina och roliga armband med trädgårdsredskap. Hon gör även smycken på beställning!

På semester förra veckan snubblade jag över fina smycken gjorda av torkade penséer. Jag köpte ett hänge till halsband liknande det på bilden här. Hantverkaren har en webshop, så de går kanske att beställa. http://www.ateliersandra.com/en/dried-pansy/


Tipsa gärna om du har andra "trädgårdssmycken" !

tisdag 1 mars 2011

Ses vi på mässan?


Nu på torsdag är det start på Skånsk Trädgård. Mässan har ju haft en lite trevande start under några år, men iår hoppas jag att den skall vara större och bättre. Det ser lovande ut med föredragshållare och utställare!
I Allt om Trädgårds monter är det bloggträff alla dagar 14-15.
Jag kommer att vara där på invigningsdagen och på lördag. Vi kanske ses?