tisdag 12 maj 2015

Bondbönor!Förra året upptäckte jag bondbönan.
Where have you been all my life?...........
Jag har odlat dem förr, men då har resultatet inte varit så kul. Men så ifjol sådde jag sorten Jubilée Hysor, och se då blev resultatet ett helt annat. Höga kraftiga plantor med stora fröskidor och underbart välmatade, stora bönor. Skall jag vara rättvis mot andra sorter kan ju det faktum att vi har jordbättrat i 10 gjort lite skillnad på resultatet också. :)

Vi har ätit dem kokta, stekta och mixade, även nån enstaka färsk. Njutit helt enkelt. De får ett gott krispigt skal om du fräser dem i olivolja, och är härligt mjöliga inuti. Har fortfarande förvällda bönor i frysen och torkade i skafferiet.

I år har jag därför tänkt odla en hel liten samling med sorter för att se vilka som är odlingsvärda här.

Det blir:
Sigvard, en svensk sort vi odlade på frökurs. Stora gröna fröer.
Black Russian. Liten svart böna, (vet inte mycket om de sorter som är nya för mig i år).
Karmazyn, rosatonat frö.
Crimson Flowered, rosa blomning förstås, grönt frö.
Jubilée Hysor, fjolårets favorit. Många stora gröna fröer.
Aquadulce á trés long coss, en förbättrad Aquadulce som skall ge många gröna fröer.
Double Red, en rödblommig sort med mörka (röda?) fröer.

Berätta gärna om du odlat nån av dessa och vad dina erfarenheter är.

Det klassiska är ju att samodla potatis och bondbönor, men jag har mina i ärt- och bönkvarteret istället. Mest för att jag har bättre med plats där. Bondbönan är ju ingen böna ur Phaseolus-släktet utan tillhör släktet Vicia, vicker. Den är närmare släkt med ärtorna.

Nu hoppas jag på ett bra år för bondbönan. Det har börjat blött och kallt för Skånes del, men nu ser det äntligen ut att bli lite värme.
Återkommer med skörderapporter till sensommaren.

PS. Det finns personer, framför allt i medelhavsområdet och främre Asien, som saknar ett enzym för nerbrytning av ett ämne i bondbönor. De kan bli livshotande sjuka av bondbönor, t o m av dess pollen. Läs på om favism, och ät bara lite första gången om du känner dig osäker eller vet personer i släkten som inte tål bondbönor. DS
Ha en fin vecka!
Anette