Bondbönor!Förra året upptäckte jag bondbönan.
Where have you been all my life?...........
Jag har odlat dem förr, men då har resultatet inte varit så kul. Men så ifjol sådde jag sorten Jubilée Hysor, och se då blev resultatet ett helt annat. Höga kraftiga plantor med stora fröskidor och underbart välmatade, stora bönor. Skall jag vara rättvis mot andra sorter kan ju det faktum att vi har jordbättrat i 10 gjort lite skillnad på resultatet också. :)

Vi har ätit dem kokta, stekta och mixade, även nån enstaka färsk. Njutit helt enkelt. De får ett gott krispigt skal om du fräser dem i olivolja, och är härligt mjöliga inuti. Har fortfarande förvällda bönor i frysen och torkade i skafferiet.

I år har jag därför tänkt odla en hel liten samling med sorter för att se vilka som är odlingsvärda här.

Det blir:
Sigvard, en svensk sort vi odlade på frökurs. Stora gröna fröer.
Black Russian. Liten svart böna, (vet inte mycket om de sorter som är nya för mig i år).
Karmazyn, rosatonat frö.
Crimson Flowered, rosa blomning förstås, grönt frö.
Jubilée Hysor, fjolårets favorit. Många stora gröna fröer.
Aquadulce á trés long coss, en förbättrad Aquadulce som skall ge många gröna fröer.
Double Red, en rödblommig sort med mörka (röda?) fröer.

Berätta gärna om du odlat nån av dessa och vad dina erfarenheter är.

Det klassiska är ju att samodla potatis och bondbönor, men jag har mina i ärt- och bönkvarteret istället. Mest för att jag har bättre med plats där. Bondbönan är ju ingen böna ur Phaseolus-släktet utan tillhör släktet Vicia, vicker. Den är närmare släkt med ärtorna.

Nu hoppas jag på ett bra år för bondbönan. Det har börjat blött och kallt för Skånes del, men nu ser det äntligen ut att bli lite värme.
Återkommer med skörderapporter till sensommaren.

PS. Det finns personer, framför allt i medelhavsområdet och främre Asien, som saknar ett enzym för nerbrytning av ett ämne i bondbönor. De kan bli livshotande sjuka av bondbönor, t o m av dess pollen. Läs på om favism, och ät bara lite första gången om du känner dig osäker eller vet personer i släkten som inte tål bondbönor. DS
Ha en fin vecka!
Anette

Kommentarer

David sa…
av dessa odlar jag själv endast Karmazyn, har planterat dem i en från andra bondbönor, avskild trädgård. detta för att kunna ta utsäde, bondbönor blandar sig lätt. vill du ta utsäde av dina sorter, så dem i omgångar för olika blomningstider. den där black russian (har själv en vitrysk;-) ) och double red väcker mitt intresse. läs gärna på http://postannelund.chilipeppar.com/?cat=6
Unknown sa…
Crimson-flowered is one of my favourites. If you top them when they come up, they will branch. Shy producer of green beans with very good flavour. Double Red as far as I can recall does not have double flowers, but red flowers and red beans, =2xred. In my experience the finest flavour is to be had from Green Windsor and Red Epicure.
Boäng sa…
Thank you Simon, I changed the text!
I thought they looked double on the photo, maybe all do.
It will be a deligt to compare all later.
David - jag har tyvärr inga frö kvar annars hade du gärna fått. Kanske kan flytta nån planta till dig när de tittat upp?
Jag odlar okänd sort i år av eget utsäde. Nån sort som används i konventionell odling.
ska bli intressant att läsa din utvärdering så småningom.
Allt gott,
Anette
Oh ! SORA-MAME in Japanese.
I just had some last week, it was delicious.

Populära inlägg