lördag 21 januari 2017

Odla lök från frö!

Nu vill jag slå ett slag för frösådd lök!

Går du till plantshopen och köper sättlök finns det sällan mer än 3 sorter att välja på, en gul, en röd och kanske silverlök. Tittar du i en välsorterad frökatalog finns det många många fler.
Min favoritlök, av de vanliga matlökarna, är en rosatonad sort som heter Keravel.
Den finns alltid med i odlingen, vart år (från franska fröfirman Baumaux, som tyvärr slutat leverera till Sverige, men jag har skaffat en bulvan) ;)
Många tror att det inte är möjligt att odla egen lök från frö, men det är det absolut.
Visserligen har den lång förkultiveringstid, så det gäller att starta tidigt. Lök styrs mycket av dagsljuset. När dagarna bli längre får den signal att börja forma sin lök, och avslutar då sin tillväxt av bladmassa. Har den inte blivit tillräckligt stor när dagarna blir långa runt midsommar blir det heller inte mycket till lök.
Detta gäller de löksorter som är lämpliga för vårt klimat, de för långa dagar. Det finns sorter som odlas bättre i sydliga klimat med korta dagar också, men de har jag ingen erfarenhet av.

Det finns många olika sätt, men här är min metod:
Jag sår kepalöken (vanlig rund lök) i mitten/slutet av februari.

Jag sår fröerna i såjord i pluggbrätt, 2-4 frö i var plugg.
Att det växer flera små lökplantor i vart plugg gör att de blir mindre känsliga för övervattning.
Sen får brättet stå varmt (rumstemperatur) och ljust för groning. Jag använder vanliga lysrör.

När alla, eller de flesta, fröerna grott ställer jag ut brättet i min vinterträdgård där jag odlar dem vidare i lite svalare temperatur, mellan 15-18 grader, (lite varmare riktigt soliga dagar).
I pluggen får de sedan växa så länge de har fin tillväxt. Jag väljer att göra så här för att spara plats och för att små lökplantor kan vara knepiga att skola om. Under tiden i plugg får plantorna svag näringsvattning. Jag ger samma dos till allt jag förkultiverar eftersom jag tillsätter näringen till bevattningsvattnet.
När de börjar se ut att vilja komma ur pluggen är det slutet av mars månad.
Då krukar jag in hela pluggen i en liten kruka 7x7 cm, utan att dela på plantorna. Nu använder jag mer näringsrik jord, en planteringsjord av bra kvalitet. Har jag plats så får lökarna stå kvar i vinterträdgården, men oftast är det kris med utrymme och då åker de ut i kallväxthuset eller i bänk.
Lök är könsliga för allt för låga temperaturer, det kan få dem att gå i blom i förtid senare under odlingen, så det är alltid lite nervöst att ställa ut dem tidigt. Men tydligen behöver de ha kommit upp i en viss storlek för att reagera med blomning, så hittills har det gått bra.


När det sen är dags att sätta ut löken på friland, kanske i mitten på maj här nere i Skåne, så sätter jag lökarna utan att dela upp dem. De hamnar alltså ett par stycken tillsammans ute i landet. Det hämmar dem inte nämnvärt, de växer åt det håll det finns plats och puffar isär varandra. Lite mindre än om de vuxit en och en blir de, men på detta sätt får jag ut många fler lökar av min odling, och det går också mycket snabbare att sätta ut dem. Inte heller stör jag deras rötter vid utplanteringen.

Sen växer de på fint tills det är dags för skörd.
Häng gärna löken på tork och förvara den sedan i rumstemperatur. Vi har vår hängande i kökstaket, nära och bra i matlagningen.

Purjolök odlar jag på samma sätt, men den skillnaden att den sås två veckor tidigare och sätts ut en och en i landet. Jag vill de skall ha gott om plats att breda ut sina vackra blad också.
Salladslök sår jag också likadant, men sätter ut ännu tätare i landet. Blir det för tätt gallrar vi och äter.

Våga dig på lökodling från frö, det är mycket roligare, och du får dessutom friskare lökar då fröet inte löper samma risk att ha med sig sjukdomar heller.

Lycka till!