lördag 31 januari 2015

Potatis- och palsternackssoppa med jordärtskockschips.

Det är rotfruktstid.
Tittar på backarna med fjolårets skörd och inser att det inte kommer att synas, hur mycket vi än äter nu när vi bara är två kvar i hushållet.
Så vad gör man, jo jag länkar recept till mina barn och ber dem att "beställa" lite ingredienser från Boäng. Till min glädje har de mer och mer börjat uppskatta dessa leveranser från landet.

Idag blev det soppa jag länkade.






































Här kommer receptet:

1 gul lök, skiva och fräs i lite smör eller olja
3 stora potatisar (ca) och
1 stor palsternacka skalas och skivas. Det skall vara ungefär hälften av varje.
Lägg ner grönsakerna med löken och späd med ca 1 l kokande vatten. Tillsätt
2 buljongtärningar, grönsaks- och höns- eller kött, det du vill ha.
Lägg i ett lagerblad eller en tesked örtsalt. Jag använder mitt eget med bladselleri i.
Koka tills grönsakerna är mjuka. Mixa.
Red ev av med lite grädde och smaka av med nymald svartpeppar.

Servera med lite ringlad god olja och nyfriterade chips av jordärtskocka.

Chipsen gör du så här:
Borsta (och skala om det behövs) skockorna.
Skiva så tunt du kan.
Värm frityroljan till 160-180 grader (det stod 140 i ett recept jag läste, men det funkade inte för mig).
Var försiktig med frityroljan, ha alltid locket till hands så du kan lägga på det.
Fritera chipsen tills de är gyllengula, låt rinna av på hushållspapper, salta.
Njut!

Bon apetit!
Anette

Vi drack cider från 2013 till. Den blir bara godare och godare.

fredag 30 januari 2015

Älskade nötta prylar, del två.

Du som läst inlägget nedan vet att vi beundrade inredningen på Fairview, ost- och vingården med den underbara matsalen.
Man anade att det finns ett lika stort intresse för gamla prylar, köksredskap och möbler här nere som hemma. Vi kom inte heller så långt på vägen förrän en samling med gamla vattenkannor och annat fick mig, som co-driver, att skrika stopp! Och vilken antikaffär vi hade hittat.


Var fäster man blicken i en sån här miljö ? Loppisparadis!


























Men vi bedrog oss. Här var det långt ifrån loppispriser. Undrar om någon hemma hade köpt den där sleven för 115 kronor?

 Möbler var det överhuvudtaget ingen idé att läsa prislappen på :O

































Och vad skall man sälja i vindistriktet om inte gamla pressar och damejeanner?
Vi gladdes i alla fall åt att sakerna har ett högt värde, det betyder att de inte slängs.
Väl så!



























Om några dagar skall jag visa fler bilder. Då blir det från odlingsprojekten vi besökte.
Håll utkik.

Anette

onsdag 28 januari 2015

Odla din jord!

Idag fastnade jag framför en film (tack Eva Robild som länkade) om hur man kan återställa dåliga jordar. En lantbrukare i North Dakota (om jag minns rätt) tillämpar ett ganska finurligt system för att hela tiden skapa täckmaterial till sin jord och på så sätt öka näringsinnehåll, mullhalten, bra vattenförhållanden i jorden och microliv.

Förutom att samodla spannmål med tex klöver så hade de ett system som jag uppfattade så här:

År 1: Höstsådd av bienna grödor tänkta som bete.
År 2: När det nästan blommar nästa försommar släpps nöt in på bete i små fållor, dvs de trampar ner mycket samtidigt som de betar, stycke för stycke)
Växterna vissnar ner och bildar marktäckning, sådd av ny gröda i juli (10-20 sorter) som antingen tas som ensilage senare eller betas sent på säsongen och sen hela vintern också).
År 3: den vinterbetade ytan har nu ett lager av nervissnat, nertrampat material som funkar som marktäckning inför vårsådden.

Ingen plöjning eller harvning. Ingen konstgödning, inga kemiska bekämpningsmedel.

Mycket intressant. Se filmen.