måndag 7 oktober 2013

Must- och cidersäsongen är här!

Nu har vi börjat musta igen. Älskar doften av nypressade äpplen!
Och för att jag skall komma ihåg vad jag gjort dokumenterar jag det här på bloggen.
Har redan haft användning av min anteckningar från ifjol :)

Den första hinken tänkte vi vildjäsa på franskt manér. Lite pirrigt, men nån gång måste ju vara den första.
Det är Filippa-äpplen, lagom syrliga med mycket smak.
Här är en jättebra artikel som förklarar cidertillverkning på "franska".
http://www.alternativ.nu/Cider.pdf

Andra jäshinken fick en tillsats av engelsk ciderjäst. Det är första testen med denna jäst också.
Förra årets sats med mjödjäst fick vi aldrig smaka. Den gick i kras och 25 liter must försvann ner i köksgolvet. Tur vi har genomsläpplig grund på huset ;)

















Jäshink 1: Filippa, oeshl 1050, vildjäsning.
Jäshink 2: Filippa, oeshl 1050, english cider yeast WLP775.

2 kommentarer:

Malin sa...

Men vilken grej! Phu jag kan ana att städpatrullens arbete inte var nådigt efter den där olyckan - stackare.
Kul att ni både vildjäser och gör en mer kontrollerad. Har en champagnejäst på lut...
Just nu röjer vi för vildsvinsstaketet som måste upp NUUUU. Grrrrrrrrrrrrrrrr
Skall kolla in bokningsläget och försöka få till en mustning nån gång - känns lite mastigt just nu.
Kram

Dagliljan sa...

Det finns gott om tider ännu, särskilt på vardagar. Ingen panik. Lycka till med stängslet.