Apropå sniglar och snigelpellets

Idag har debattens vågor gått höga efter ett inlägg på sociala medier att Snigelfritt dödar igelkottar i mängd. Som så ofta, när man bemödat sig att försöka spåra källan, visade det sig inte vara riktigt sant.  Det var danska igelkottvänner som fått rapporter om sjuka och döda igelkottar. Man misstänker att trädgårdsägare, i sin desperation över massinvasionen av sniglar i år, tar till pellets med metaldehyd i, snigelmedel som är tillåtet i resten av EU, men inte i Sverige, och inte i Danmark heller vad jag förstår. Ingen analys av de sjuka/döda igelkottarna har gjorts, men man hade jämfört symtomen med de som hundar fått efter att ha ätit metaldehydpellets.

Tittar man på förpackningarna av Schneckenkorn/Slug Pellets mm som säljs i Tyskland och England märks de som varande säkra för både husdjur och igelkottar, men vad som är sant och riktigt vet jag inte. Jag vet bara att det är lätt att blåsa igång en storm utan att kolla fakta.

Vi kan nog vara trygga i att järnfosfatprodukter, som Snigelfritt, Ferramol och Sluxx m fl är de minst farliga på marknaden nu.

I Sverige säljs för övrigt inget annat, inte heller till yrkesodlarna.
Metaldehydpreparat har inte varit godkända i Sverige på länge, och Mesurolet (som tidigare var tillåtet i yrkesodlingen och innehåller metiocarb) miste tillståndet under 2011, med utfasning fram till 2013.

Våra igelkottar föredrar kattmat :)


Det är alltid bra att kolla källorna innan man sprider ett budskap.

Länkar för den som vill läsa själv.

Artikeln i Jyllandsposten: http://jyllands-posten.dk/indland/ECE7867339/Pindsvin-d%C3%B8r-i-massevis-i-%C3%B8jeblikket/

Registreringen för Mesurol:
http://webapps.kemi.se/BkmRegistret/Kemi.Spider.Web.External/Produkt/Details?produktId=915&produktVersionId=929

Uppgifter om gamla registreringar för metaldehydpreparat:
http://webapps.kemi.se/BkmRegistret/Kemi.Spider.Web.External/Aemne/Details/208
Kommentarer

Pia sa…
Viktigt att veta att det finns skillnad på sk. snigelpellets, använder själv Ferramol som funkar bra på små ytor i alla fall.

Intressant så olika länders myndigheter fungerar. På grund av EU förbjöd man i Sverge redan förra året försäljning av utomhusgifter mot tex råttor till enstaka konsumenter, här i Finland undrar den ansvariga myndigheten fortfarande om de bör göra någonting åt saken eftersom konsumenterna frågar om saken. Hos oss är även Mesurol tillåtet ännu tex vid jordgubbsodling.

Boäng sa…
Har Finland undantag för Mesurol?
Boäng sa…
Beslutet togs i början av 2014 och sista datum för användning av pelletsen skulle då bli i augusti i år. http://news.agropages.com/News/NewsDetail---11433.htm
Pia sa…
Mesurol verkar tydligen vara utgående just i september 2015 enligt anmärkning i växtskyddsmedelregistret av Säkerhets- och kemikalieverket.

Om råttgift od. hittar jag ingen info entydig ännu, vi får väl se på hösten!

Pia sa…
RÅTTGIFTERNA finns i alla butiker, nu ännu en övergångsperiod?

"Tukes has defined the following risk mitigation measures for Finland:
- the use of products containing difethialone, brodifacoum or flocoumafen are restricted to trained professional use only"

http://www.tukes.fi/en/Branches/Chemicals-biocides-plant-protection-products/Biocides/Restrictions-on-the-use-of-biocidal-products/Rodenticides/
Pia sa…
AHA - produkter med "difenacoum" är tillåtna att sälja till enstaka konsumenter i Finland

"non-professionals are allowed to use only first generation anticoagulants against rats and in addition difenacoum and bromadiolone products against mice"

DÄR ÄR FÖRKLARINGEN, sorry!

Populära inlägg